dertig jaar potgieter openhaarden en kachels

“Het begon allemaal met een heilig geloof in vuur”, lacht Willem Koetsier, eigenaar van Potgieter Openhaarden & Kachels in Heino. Dertig jaar bestaat zijn bedrijf al weer. In 1981 begon hij als één van de eersten in Nederland met een speciaalzaak voor openhaarden en kachels. “We verkopen niet alleen maar warmte, maar ook sfeer en gezelligheid”, vertelt hij. “Maar die waarden werden voordat ik begon niet of nauwelijks uitgedragen. Bij een bouwmarkt zag je ergens een hoekje met een paar kachels. Dat was het. De meerwaarde werd niet gepresenteerd. Ik heb me juist daarmee geprofileerd. We verkopen sfeerverwarming met een dikke streep onder sfeer. En dat is een succes gebleken!”

Hij viert het jubileum op bescheiden wijze. “Het lijkt me niet gepast om in deze tijden enorm uit te pakken”, stelt hij. Wel presenteert hij van donderdag 24 tot en met zaterdag 26 november de eerste editie van de Scandinavische dagen (zie kader).

Willems familie heeft een lange geschiedenis met kachels. Zijn opa begon in 1917 met een eigen rijwiel/kachelhandel in Zwolle. Die werd later door Willems vader en oom overgenomen. Na verloop van tijd besloten de twee hun zaken te splitsen. Willems vader ging verder met de verkoop van gashaarden en wit- en bruingoed. In 1977 verkocht hij zijn zaak. “In 1979 heb ik samen met mijn pa een groothandel voor houtkachels opgericht”, vertelt Willem. “Als vertegenwoordiger reed ik het hele land door en zo begon het me op te vallen dat de verkoop van kachels nergens prioriteit kreeg. Al snel raakte ik ervan overtuigd dat er veel meer in zat.”

Willem hakte de knoop door en begon in 1981 voor zichzelf in de binnenstad van Zwolle. “Maar ik beschikte daar niet over voldoende ruimte. Om de sfeer en de gezelligheid van kachels en open haarden te benadrukken, moet je een wat ruimer opgezette showroom hebben. Daarom besloot ik zo’n negentien jaar geleden om mijn bedrijf te verhuizen naar een groter pand in Heino. En dat bleek een schot in de roos. We hebben hier een stevige groei doorgemaakt. Toen we hier begonnen, waren we met ons tweeën en beschikte ik over 160 vierkante meter. Nu heb ik acht medewerkers in dienst en meet de zaak zo’n duizend vierkante meter.” En dat is allemaal mede te danken aan wat hij noemt, de hoge acceptatiegraad van kachels en openhaarden. “Tik een willekeurig persoon op de schouder en vraag hem of ie een kachel of openhaard in zijn kamer wil. Geheid dat ie ja zegt.”

Goede voorlichting naar de klant staat centraal in zijn bedrijfsvoering. “Niet iedereen heeft verstand van kachels en open haarden”, vertelt hij. “We nemen dus goed de tijd om te luisteren naar de wensen van de klant, maar geven ook advies. Je kunt wel een heel grote kachel willen, maar als je schoorsteen dat niet aan kan, dan is dat weggegooid geld. Desgewenst tekenen we ook voor de installatie van de openhaard of kachel. Dan zorgen we ervoor dat ze helemaal gebruiksklaar zijn. Dat is een stukje meerwaarde waarmee we ons graag profileren.”

Potgieter Openhaarden & kachels is te vinden aan de LJ Costerstraat 2 in Heino, tel: 0572 – 39 33 15. Meer informatie op staging2.potgieter-heino.nl

Potgieter

Willem heeft zijn zaak vernoemd naar de negentiende-eeuwse Zwolse schrijver/dichter Everhardus Johannes Potgieter. “Naar hem is ook al een singel in Zwolle vernoemd”, vertelt Willem. “Toen ik destijds begon met mijn eigen zaak, stond de zaak van mijn vader honderd meter verderop. Het zou alleen maar tot verwarring hebben geleid als ik mijn eigen naam had gebruikt. Potgieter is een typisch Zwolse naam, maar heeft ook een link met de kachelwereld. Bij het maken van een kachel begin je immers met de vuurpot. Die moet gegoten worden. Potgieten dus.”

Scandinavische dagen

De bezoekers van de Scandinavische dagen op 24, 25 en 26 november kunnen kijken naar presentaties van de Scandinavische kachelmerken Jøtul en Scan. Uiteraard gelden er diverse aanbiedingen. Het Noorse Jøtul is ’s wereld grootste producent van houtkachels. Elke dag verlaten circa 450 traditioneel gegoten kachels de fabriek. Het merk levert zowel traditioneel vormgegeven houtkachels als moderne designs. Scan is een Deense dochteronderneming van Jøtul. Deze fabrikant richt zich op de productie van veelal plaatstalen kachels. “Vaak met een wat modernere uitstraling”, vertelt Willem. “Alhoewel je ook bij Scan terecht kunt voor klassieke ontwerpen. Deze Scandinavische dagen vormen voor ons een prachtige gelegenheid om de mogelijkheden van deze kachels te laten zien. De kacheltechniek van nu is al weer zoveel verder dan die van enkele jaren geleden. Het rendement is geoptimaliseerd en de uitstoot geminimaliseerd. Bovendien is er ook optisch winst behaald. Niet alleen wat betreft de designs, maar ook wat betreft de schoonheid van het gecreëerde vuur.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.