contact met buren belangrijk in olst wijhe

De Dag van de Dialoog in het Langhuus in Wijhe leverde dinsdagavond mooie gesprekken en verhalen op over de ervaringen en verwachtingen van buren. Een zeer gemêleerd gezelschap uit Olst, Wijhe en Wesepe ging na een eenvoudige maaltijd in vier groepen in gesprek over het thema een goede buur is beter dan een verre vriend.

De avond werd mede mogelijk gemaakt door supermarkt Boni, die de maaltijd sponsorde, de Rabobank en de diaconieën van Olst, Wespe en Wijhe zowel katholiek als protestant. Onder de deelnemers was onder anderen een gezin dat oorspronkelijk afkomstig is uit Irak, twee jonge vrouwen die geboren en getogen zijn in Albanië en Guatemala, een man afkomstig uit Bosnië, een groep jongeren van het Wesepse platteland en ouderen uit Olst en Wijhe. Zij zorgden voor interessante gespreksgroepen.

Uit de gesprekken kwam naar voren dat bijna iedereen graag een goed contact heeft met de buren, maar dat je elkaar niet moet overlopen. Mensen die in Olst Wijhe zijn komen wonen gaan op zoek naar raakvlakken. Vinden ze dat niet in de buurt dan wordt het verder weg gezocht via verenigingen, vrijwilligers werk of contacten via de kinderen. Wel lijkt het moeilijker contact te krijgen als je geen of grote kinderen hebt en als je als jong gezin komt in een buurt met veel ouderen en zogenaamde doorloop huizen.

In andere landen zijn de buren ook vaak je familie en is de band zeer hecht. In het westen van het land is soms nauwelijks contact en de het verschil tussen het oosten van het land wordt als groot ervaren. Soms kunnen buren zelf een economische waarde hebben bij verkoop van een huis zo bleek uit verhalen.

Vaak zijn buren van groot belang om hulp te bieden. Volgens velen waren buren vroeger belangrijker. De echte burenplicht komt nauwelijks nog voor, maar wel is de buurt is vaak een onderdeel van traditie. Jongelui blijken wel buren te willen helpen en verwachten dat dan ook terug. Soms willen buren liever geen contact en dan laten de meesten dat maar zo. Maar een goed contact met de buren wordt door vrijwel iedereen op prijs gesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.