boksebeld van idplus heeft rugzak vol ervaring

Enthousiast, ambitieus, creatief en joviaal, zo mogen we hem rustig omschrijven. “Ik doe het op mijn eigen manier”, vertelt hij. Peter beschikt over een enorme rugzak met ervaring en kennis. “In mijn ontwerpen is zelfs al nagedacht over de installatietechniek. Ik ontwerp met de hamer in de hand, om het zo maar te zeggen. Dat wat ik teken, moet immers uiteindelijk wel met de handen gebeuren.”

Peter richt zich met name op particulieren en bedrijven, maar werkt ook samen met diverse regionale bouwbedrijven. Zijn portefeuille bevat een breed scala aan klussen. Van kleine uitbouw tot de realisatie van een enorme bedrijfshal, van duurzame woning tot Afrikaans buitenhuis. In Idplus heeft hij zijn uitlaatklep gevonden. Terug naar de basis, terug naar het persoonlijke contact. “Ik denk er niet over om uit te breiden”, zegt hij. “Ook al zou dat best kunnen. Ik wil dit in mijn eentje blijven doen. Kortere lijnen bestaan er niet!”

Die gedachtenwijze komt voort uit zijn ervaringen bij zijn vorige werkgever, een groot bouwbedrijf waar hij als stageloper begon. “Ik heb daar ontzettend veel kansen gekregen”, vertelt hij. “Zo heb ik enorm veel kennis en ervaring op kunnen doen. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag om het tekenbureau te ontwikkelen tot een zelfstandig functionerende tak. Natuurlijk, wilde ik dat, maar daarvoor moest ik ook cijfers kunnen beoordelen en een marketingplan kunnen schrijven. Daarom heb ik ook een HBO-opleiding technische bedrijfskunde gevolgd. We hadden de prachtigste klussen, hele grote opdrachten. Uiteindelijk werkte ik samen met achttien collega’s.”

Maar na verloop van tijd begon Peter zich minder gelukkig te voelen binnen de stroeve mechanismen van het grote bedrijf. “En vier jaar geleden wilde het echt niet meer. Toen heb ik met mijn vrouw en kinderen een gesprek gevoerd. Wat vonden zij dat ik moest doen? Enkele dagen later had ik ontslag genomen en was Idplus een feit. Ik werd meteen gevraagd om mee te helpen met de realisatie van de sporthal in Luttenberg. Met GBV, oftewel gezond boerenverstand, heb ik geholpen om het project beter uitvoerbaar te maken. Ja, ik werk nu in mijn eentje en sommige mensen zeggen wel eens dat ik een stapje terug heb gedaan, maar zo zie ik dat niet. Ik doe nu wat me gelukkig maakt. En dan maakt het mij niet uit of het nu om een verbouwinkje of een volledig nieuw kantoorpand gaat.”

Al zijn ervaring zit dus ook verwerkt in zijn tekeningen, maar een prachtig ontwerp begint met een luisterend oor. “Ik tast mensen af”, zegt hij. “Vaak hoor je ze van tevoren zeggen: ‘doe maar wat, ik heb zelf niet zulke goede ideeën. En dan vertellen ze je later ‘Wat heb je een prachtig ontwerp gemaakt’. Maar dan is dat ontwerp helemaal niet van mij. Ik heb dan gewoon goed geluisterd. Uiteindelijk heeft iedereen goede ideeën. Ik help ze alleen te ordenen. Daar slaat mijn bedrijfsnaam ook op. Het ‘Idee’ is van de klant, ik ben de plus. Het begint allemaal met vertrouwen. Vertrouwen doet bouwen, zeggen ze wel eens. En ik durf rustig te zeggen dat ik dat vertrouwen in die vier jaar dat ik bezig ben nog nooit heb geschaad.”

Idplus is gevestigd aan de Lemelerweg 4 in Luttenberg, mob: 06-10942644. Meer informatie op staging2.idplus-bouwadvies.nl.

Peter is een geanimeerde prater. Hij onderstreept zijn woorden met enthousiaste armbewegingen. En op de momenten dat zijn betoog bijna volledig serieus dreigt te worden, maakt hij snel een humoristische opmerking. “Och, als ik eenmaal aan het praten ben…”, lacht ie. “Het kost me echt heel veel moeite om altijd maar serieus te blijven. Laatst was ik bij een klant op bezoek. Toen ik weg wilde hing er een jochie aan mijn been. (Op dat moment doet hij op theatrale wijze voor hoe moeilijk het lopen ging, redactie.) Of ik nog wel een keertje terug kwam om te spelen. Toen had ik midden onder het gesprek ook een grapje gemaakt met dat jochie. En dat soort dingen gebeurt dan. Sommige mensen zeggen dat ik een olijke kop heb en dat het daar aan ligt, het zal wel. Ik probeer gewoon laagdrempelig te zijn. En als een klus afketst omdat ik zo nodig een grapje moet maken, dan is dat maar zo. Voor zover ik weet is dat nog nooit gebeurd trouwens, maar ik ben wie ik ben, ik kan niemand anders zijn!”

Een tip aan de mensen met bouwplannen? “Bezuinig niet op het voortraject”, stelt Peter. “Daar kun je het verdienen. Met een goede tekening in je hand kun je veel beter offertes vergelijken, je houdt grip op de uitwerking en beperkt de faalkosten. Mijn ontwerpen zijn in principe uitvoeringsgereed. Ik haat het om te pochen, maar laatst sprak ik een aannemer die een wel heel scherpe offerte had uitgebracht op een ontwerp van mij. Ik vond dat getuigen van lef en vertelde hem dat ook. ‘Dat durven we omdat jij de tekening hebt gemaakt’, zei ie. Dat zijn geweldige complimenten. Maar daarvoor moet je wel elke dag met je neus de literatuur in. Je moet up-to-date blijven en ook je materiaalkennis is heel belangrijk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.