bedrijf loosde afvalwater in rioolstelsel

Het bedrijf is door de gemeente gesommeerd om de vervuiling voor donderdagmorgen 08.00 uur uit het riool te halen en het stelsel in de omgeving van de Linderteseweg voor die tijd ook gereinigd te hebben. Gebeurt dat niet dan laat de gemeente het doen, op kosten van het in opspraak geraakte bedrijf. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek.

Beaphar-directeur Daan Aa laat in een korte reactie weten dat het volgens hem niet klopt wat de gemeente beweert. “We voldoen gewoon aan de milieuvergunning,” stelt hij. “Vrijdag komt er een onderbouwing. Ik wil wel even zeggen dat we bijzonder bezorgd zijn over de situatie.” Te concluderen valt dat de gemeente en Beaphar lijnrecht tegenover elkaar staan in deze kwestie.

Dinsdagavond heeft Beaphar een brief ontvangen met daarin een zogeheten last onder bestuursdwang. In die brief staat dat de gemeente het bedrijf verdenkt van het lozen van afvalwater op het riool. Dit afvalwater komt volgens de gemeente rechtstreeks vanuit het productieproces en wordt ongecontroleerd in het rioolstelsel geloosd.

Daarnaast heeft het bedrijf volgens de gemeente aansluitingen op het rioolstelsel gehad, die helemaal niet mochten volgens de milieuvergunning. Daarop zijn zaterdag de aansluitingen waarvoor geen vergunning was afgegeven door de gemeente afgesloten en verzegeld.

Omdat er vermoedelijk nog steeds restanten van de giftige stof in het rioolstelsel zitten, is de riolering rond de Oude Linderteseweg opnieuw afgesloten van het stelsel. Vrijdag aan het begin van de avond zit het riool naar verwachting weer vol. Daarom moet het bedrijf voor donderdagmorgen het stelsel gereinigd hebben, gebeurt dat niet, dan laat de gemeente het op kosten van Beaphar doen. Beaphar heeft inmiddels te kennen gegeven dat het riool in opdracht van het bedrijf gereinigd gaat worden.

Ondertussen werkt de rioolwaterzuiveringsinstallatie, waar de problemen begonnen, nog steeds niet goed. De bacteriën in de biologische zuivering eten normaal de afval in het water op, maar door de giftige stof in het water is een deel van deze bacteriën gedood. Hierdoor belandt er nog steeds water met een verhoogde concentratie ammonium in de Hondemotswetering. Een woordvoerder van het waterschap vertelt dat gevaar voor massa’s dode vissen er nog niet is, maar dat micro-organismen in het water er wel door sterven. Het waterschap weet nog steeds niet welke stof er in de waterzuivering terecht is gekomen.

Het probleem speelt, volgens een woordvoerder van het waterschap al langer. Achteraf gezien concludeert hij dat er in het eerste weekend van november voor het eerst aanwijzingen van een giftige stof in de zuivering waren.

Vrijdag komt Beaphar met een perscommuniqué.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.