water probleem bij bouw boerderij in kitojo

De oogstgave van Stöppelhaene ging vorig jaar naar Stichting Second Home for Children die een boerderij en twee huizen bouwt in Oeganda. Harry Naterop, adviseur van de stichting, bezocht afgelopen zomer met zijn broer Jan Kitojo en stapte begin september weer op het vliegtuig naar het Afrikaanse land. In de nieuwsbrief van de stichting beschreef hij zijn bevindingen.

“Nadat twee tekeningen en bestekken waren afgekeurd omdat ze niet volledig waren en boven het budget uitstegen, werd pas op maandag 27 juni de goedkeuring gegeven aan een nieuw plan. Dit plan voorziet in een woonhuis voor de toekomstige manager van de stichting, een ‘workers-house’ voor personeelsleden, een stal voor veertig biggen en een in twee etages te bouwen stal voor duizend kippen.

Nog dezelfde dag schoof een enthousiaste jonge, plaatselijke aannemer aan aan tafel om onder het genot van een biertje en een stevige maaltijd de bouwovereenkomst te beklinken. Afgesproken werd dat de aanschaf van alle bouwmaterialen in beheer van het plaatselijke comité zouden worden ingekocht om de prijs zo laag mogelijk te houden. Om diefstal te voorkomen werd besloten te starten met de bouw van de personeelswoning, om die daarna te kunnen gebruiken voor de opslag van het bouwmateriaal.

Zakken cement liggen inmiddels klaar om te starten met de fundering, maar daar is water en zand voor nodig. Zand is geen probleem. Dat kan met een truck worden gehaald. Maar water……Er is geen kraan op de berg. De dichtstbijzijnde waterput is achthonderd meter verwijderd van de bouwplek, beneden in het dal. Het vervoer vindt plaats in twee jerrycans van twintig liter op de fiets. Jazeker, heen gaat het lekker bergaf, maar terug moeten die achthonderd meter lopend worden afgelegd, de fiets met de jerrycans gevuld met ruim veertig liter water de berg op duwend.

Na een paar dagen beginnen de muren uit de grond te groeien. Grote lagen cement moeten er worden gebruikt om de ongelijkheid van de bouwstenen te compenseren. Een stiekeme blik op de waterpas laat weten dat het allemaal correct ligt. En er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het schietlood om de muren netjes te zetten.

Intussen is het gebouw gevorderd tot het dak, dat zal bestaan uit metalen golfplaten. En als dan de deuren en de ramen geplaatst zijn kan deze ruimte gebruikt worden voor de opslag van de bouwmaterialen. Enkele werkers zijn al bezig met het graven van de sleuven voor het fundament van het woonhuis. Zonder complicaties zal het geheel van woongedeelte en stallen in november klaar zijn, waarna de start kan worden gemaakt met de aanschaf van het vee.”

Water en elektriciteit

Er wordt nog naar een oplossing gezocht voor de watervoorziening. Met behulp van een water-consult is vastgesteld dat op de hoogte van de boerderij geen pomp kan worden geslagen en men dus is

aangewezen op lager gelegen gedeelten. Een perceel, dat op 400 meter afstand ligt is eigendom van het comité en is geschikt voor werving van water. Er wordt gekeken naar welke mogelijkheden er zijn. Vast staat al wel dat er gebruik gemaakt gaat worden van goten en basins om regenwater op te vangen. Om elektriciteit op te wekken worden er tien zonnepanelen geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.