Home / archiefcentraal / sw4d breekt definitief door

sw4d breekt definitief door

Maar bovenal: de wandelaars zijn allemaal machtig tevreden over de SW4D. Over alle onderdelen. Over de organisatie, over de feestjes die onderweg gevierd worden, over de ontvangst op de Domineeskamp. Maar vooral toch ook over de routes. Vrijdag was er niet een die de voorkeur gaf aan Nijmegen. “De routes hier in Salland zijn veel mooier.”

Nog een paar vergelijken met Nijmegen: “De zeven heuvelendag is zwaar. Zeggen ze in Nijmegen. Moeten ze hier maar eens over de Sallandse Heuvelrug mee komen lopen. Dat is veel zwaarder”, aldus een ervaren loopster die er net vier keer veertig op heeft zitten, en vroeger twee keer Nijmegen liep. “Nijmegen is zwaar omdat je daar altijd een ander op de hak loopt of een ander jou op de hakken loopt. Dat maak je hier niet mee. Hier heb je alle tijd van de mooie natuur te genieten.”

En de herfst, dat seizoen, is dat een nadeel? Ook niet. “In de zomer is het eigenlijk veel te warm om zulke stukken te wandelen. Het najaar is een prachtig seizoen voor een vierdaagse.” En de regen dan? “Dat zeggen ze nou allemaal. Maar als je wandelt heb je daar helemaal geen last van. Je wordt wel een beetje nat. Maar ja, nou en? Heerlijk toch om dan ook buiten te zijn. Anders zit je maar een beetje binnen te koekeloeren.”

Al die positieve geluiden gaan als een lopend vuurtje naar buiten Salland. “Vorig jaar kwam ik met opgetogen verhalen op mijn werk. Dit jaar lopen al twee collega’s van me mee”, aldus een wandelaar. En wie zijn oor te luister legde aan de lange biertafels in de feesttent, hoorde niet alleen Sallands dialect. Oe’s in plaats van uu’s, zachte g’s en dure r’s van elders uit het land hoorde je er ook.

Het kan niet anders of de SW4D heeft definitief de groei naar groter worden ingezet. Het zou maar eens cumulatief kunnen gaan. Niet ieder jaar een stapje groter, maar ieder volgend jaar met meer stappen tegelijk.

Vader en dochter Ben en Maaike Heethaar zijn de uiteindelijke bedenkers van de vierdaagse. Ben vierde vrijdag zijn verjaardag en gaf Salland een prachtig cadeau. Maaike krijgt vast volgend jaar haar cadeau, als de scholen zich aan de landelijke adviesvakantie houden. Dan vallen SW4D en herfstvakantie weer samen en hebben veel meer Sallanders, inclusief alle schoolkinderen, weer tijd om mee te doen.

Voordeel vrijdag was dat de schooljeugd pas om half vijf, vijf uur binnen kwam, dat maakte de zit in de tent van vroege binnenkomers lekker lang. ’t Is een mooi feestje geworden.

Foto’s bestellen? Klik hier

Lees ook

Pubquiz van KBO/PCOB in Trefpunt Heeten

HEETEN – De KBO/PCOB 55 afdeling Heeten pakt de draad weer op. Het activiteitenprogramma begint …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.