springplank duurzaamste school van salland

Basisschool de Springplank in Heino wordt de duurzaamste school van Salland. De bouw van de nieuwe brede school gaat in het voorjaar van start. De school zal niet alleen goed voor het milieu zijn, maar ook voor de gezondheid van de leerlingen en leraren. Een gezond binnenklimaat verbetert de leerprestaties. Door optimale isolatie en ventilatie wordt De Springplank een echte ‘frisse school’.

De Springplank zal de helft minder energie gaan gebruiken dan andere nieuwe scholen op dit moment. Het Apeldoornse bedrijf De Adviseurs heeft hiervoor een gebouwconcept ontwikkeld dat inzet op een zo groot mogelijke energiebesparing. Alleen de energie die dan nog nodig is wordt zo duurzaam mogelijk opgewekt. Er worden diverse maatregelen getroffen zodat het gebouw nog maar nauwelijks verwarmd hoeft te worden.

Om het gebouw in de winter met zo weinig mogelijk energie te verwarmen wordt gebruik gemaakt van warmte uit de grond. Hiervoor krijgt De Springplank een warmtepomp, die de warmte uit de grond haalt en afgeeft aan het gebouw. Een bijkomend voordeel is dat met dit systeem in de zomer ook gekoeld kan worden.

In het gebouw speelt het ontwerp van de verlichting een belangrijke rol. Deze moet het hele jaar door ervoor zorgen dat leraren en leerlingen goed kunnen zien en presteren bij hun werk. De juiste kleur van het licht, de toegepaste armaturen en speciale reflectoren dragen hieraan bij. Verder zorgt aanwezigheidsdetectie ervoor dat het licht in een ruimte vanzelf uitgaat, wanneer er een tijdje niemand aanwezig is. Daglichtregeling dimt automatisch de lampen wanneer er genoeg zonlicht van buiten is. Zo is er altijd voldoende verlichting, maar nooit meer dan nodig.

De Springplank krijgt ruim honderd vierkante meter aan zonnecellen op het dak om eigen stroom te produceren. De zelfgemaakte stroom zal echter niet altijd voldoende zijn. Er zal dan elektriciteit bijgekocht moeten worden uit het openbare net. In de zomer, wanneer de school gesloten is, zal de opbrengst hoger zijn dan het verbruik. De teveel gemaakte stroom wordt dan ‘verkocht’ aan het energiebedrijf en de school ontvangt hiervoor een vergoeding.

De kinderen leren bewust om te gaan met energie. Zo zullen onder andere energiemeters zichtbaar zijn in de school waarop kinderen zelf het energieverbruik kunnen zien. Ook zullen er transparante delen in de vloer aangebracht worden waardoor de werking van energieopwekking daadwerkelijk te zien zal zijn. Dit, in combinatie met de aandacht die er in de lessen aan wordt besteed, draagt bij aan de bewustwording bij kinderen van duurzaam omgaan met energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.