spijkerschrift school en zo

Sinds september gaat mijn zoon naar het voortgezet onderwijs. ’s Morgens stapt hij op de fiets, bepakt met een loeizware schooltas, op weg naar het verzamelpunt. Een geheel nieuwe levensfase is voor hem begonnen. Van groep 8 naar de brugklas is een hele overgang. En dat brengt mij terug naar mijn eigen schooltijd waar in de voorbijgaande jaren een hoop is veranderd.

Op de fiets met een bruine leren schooltas onder de snelbinders, die al snel werden vervangen door een spin omdat de tas steevast van je bagagedrager werd getrapt. Je was onwetend. Een brugsmurf. Mobieltjes waren er niet. Boeken halen gebeurde in de eerste week gewoon op school. In de winter ging ik met de bus. Wat een spannende onderneming was, vooral toen ik met een vriendinnetje niet meer wist wat voor nummer de lijndienst had. Die ons bracht tot de Lichtmis, waar wij helemaal niet wilden zijn. Help!

Mijn zoon noemt mij weleens een nerd, waarom is mij niet helemaal duidelijk. Ik vond het vroeger leuk om naar school te gaan. Maakte graag mijn huiswerk, was altijd heel braaf en haalde nooit ondeugende streken uit. Behalve die keer toen de leraar de klas toeriep dat wij met ons allen wel een groep wilde apen leek. Waarop ik eruit floepte dat hij dan zeker de grootste aap moest zijn. Kon me direct melden bij de decaan en zweette daarbij peentjes.

Dat het voor mij de eerste keer was bleek wel uit het feit dat hij mijn naam niet direct kon vinden op de lijst. Ik heb later nooit meer een leraar voor aap gezet. Schiet me nu te binnen dat ik ook een keer strafwerk moest maken voor Franse les. Waarom weet ik niet meer, maar dat schrijfwerk was voor mij geen straf. Bij aardrijkskunde was ik zelfs zo enthousiast dat, toen de klas weer eens onrustig was, wij een scriptie over de Randstad moesten maken. Het hoogst te behalen cijfer was een acht. Mijn cijfer was een acht en half. Ik geloof dat ik mijn zoon nu begin te begrijpen.

Ik ben benieuwd hoe hij later terug kijkt op zijn middelbare schooltijd. De strippenkaart is vervangen door de OV Chipkaart, boeken bestel je via de digitale snelweg en fietsen in een groep doet hij niet. De tip van de spin kreeg hij van mij cadeau en zijn bus stopt recht voor school en huis. Ik heb nog niet gehoord of hij zich al heeft moeten melden bij zijn mentor vanwege ondoordachte uitspraken. Alleen het huiswerk maken maakt een verschil. Dat gaat met frisse tegenzin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.