sieraden luttenbergse smid de wereld over

“Het is een enorme erkenning.” Sharon Pronk uit Luttenberg lacht en ze heeft er reden toe. In februari van dit jaar was ze nog relatief onbekend als edelsmid, maar inmiddels gaan haar sieraden de wereld over. Zo liggen ze (of komen ze binnenkort te liggen) in luxe galerieën in New York, Newport Beach, San Francisco, Hongkong, Dublin en op verschillende plekken in Duitsland. De internationale sieradenbeurs Inhorgenta in München waar ze in februari samen met haar Zwolse collega Maartje Trooster aan deel nam, heeft gezorgd voor een enorme boost aan haar carrière.

De beurs vond plaats in een enorm hallencomplex, waar duizenden inkopers rondliepen. In totaal stonden zes hallen vol met alles wat sieraden en juwelen te maken heeft, waarvan één hal volledig met designsieraden. “Elke keer meldden zich enthousiaste mensen bij onze stand en vaak hielden we er werk aan over”, vertelt Sharon. “Als ze weg waren, keken we elkaar aan en was het van ‘yes’! We kregen er ontzettend veel aandacht. Ook studenten die de opleiding edelsmid volgen. Die bleven telkens staan voor onze stand. Die vonden ze het interessantst. En dat terwijl we van tevoren echt heel lang moesten nadenken of we wel mee wilden doen aan die beurs. Het was gewoon een gok, maar die heeft heel goed uitgepakt!”

Eén van de geïnteresseerden in hun werk was de Amerikaanse sieradenverkoper Stuart Moore die eigenaar is van galerieën in New York, Newport Beach en San Francisco. “Elk jaar gaat hij naar de beurs in München en selecteert hij vijf nieuwe edelsmeden waarvan hij het werk aan zijn collecties toevoegt”, vertelt Sharon. Moore heeft Sharon en Maartje gevraagd om een collectie ringen, colliers en oorsieraden aan te leveren. Elk sieraad is uniek. “Je kunt ook moeilijk een lijn maken”, legt Sharon uit. “In de designsieradenwereld werk je doorgaans op bestelling. En ringen moeten bijvoorbeeld op maat worden gemaakt.”

Ze is net terug uit New York, waar ze samen met Maartje alvast de eerste sieraden heeft afgeleverd. “Daar hebben we ook een bezoek gebracht aan een boetiek van Stuart Moore. Middenin West Broadway, echt vlakbij zaken als de Prada en Marc Jacobs…” Maar eenmaal thuis was het weer haasten, soms echt nachtwerk. Want Stuart wil ook sieraden voor zijn andere winkels. En dan zijn er nog die andere opdrachtgevers die ze in München hebben leren kennen. De zendingen met sieraden moeten de hele wereld over.

Sharon en Maartje werken samen onder de naam Door Edelsmeden. Ze zijn wel beide zelfstandig gebleven. Sharon brengt haar werk uit onder de noemer Pronksieraden. Niet alleen ontwerpt en produceert ze sieraden, daarnaast kun je ook bij haar terecht voor het vermaken en opknappen van sieraden. Verder verzorgt ze workshops. De vraag wat haar werk uniek maakt, vindt ze lastig te beantwoorden. “Ik haal mijn inspiratie uit alles om me heen. Dat kan de natuur zijn, een stukje vouwkunst of architectuur. En soms begin ik met een idee en ziet het er uiteindelijk volledig anders uit.” Voor het maken van sieraden moet je heel precies zijn. Vaak is het gepriegel op de vierkante millimeter. “Ik ben ook heel perfectionistisch”, lacht ze. “Ik kan er heel slecht tegen als iets nietjes netjes gebeurt! Mijn omgeving wordt er wel eens moe van!”

Meer informatie op staging2.pronksieraden.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.