salland massaal in actie voor dappere thijn

Zijn ketting, die moeten we ook even bekijken.

“Deze is voor bloedprikken”, vertelt Thijn, terwijl hij naar een kraal wijst. “En deze kreeg ik toen ze stamcellen weghaalden. En deze groene is voor een vreselijke rotdag.” Thijn vertelt het met een bijna vrolijke blik in zijn ogen, maar in zijn stem klinkt ook een lichte verontwaardiging door.

Heel Salland lijkt zich inmiddels het lot van het jochie en zijn familie (vader Ferdi, moeder Jorita en hun andere kinderen Laurie en Jaron) aangetrokken te hebben. Thijn heeft neuroblastoom, een zeldzame vorm van kanker. Zijn overlevingskans is ongeveer 20 procent. In Amerika wordt er echter momenteel geëxperimenteerd met een nieuwe behandeling die Thijns overlevingskansen kan verdubbelen. Deze behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar, maar de kosten van het verblijf van Thijns familie in Amerika niet.

Vandaar dat vrienden en familieleden zo’n anderhalve maand geleden Stichting Dappere Thijn hebben opgericht. Het doel: 50.000 euro inzamelen om de verblijfskosten in Amerika te financieren. Dat streefbedrag is inmiddels al weer losgelaten. Voor de zekerheid wil de Stichting ook geld inzamelen voor een andere behandeling, voor het geval de beoogde behandeling niet aanslaat. Statutair is vastgelegd dat eventuele gelden die overblijven naar Stichting Kika en Villa Joep (onderzoek naar neuroblastoom) gaan.

“Het is zo snel gegaan, dat durfden we van te voren niet te hopen”, vertelt Ida. “Iedereen wil meehelpen. Dat is en blijft bijzonder. Maar aan de andere kant: Haarle is een klein dorp en iedereen kent elkaar. Thijn komt uit een geziene familie. En we praten hier wel over een kind… Als je je in de situatie van Thijns familie verplaatst, dan doet dat wat met je. Het zal je eigen gezin maar overkomen. Iedereen wil graag iets voor Thijn betekenen. En vanaf het moment dat de stichting was opgericht, konden de mensen ook daadwerkelijk iets doen. Er is nu ontzettend veel goodwill. Laatst deed de Haarlese Ondernemers Vereniging een mailtje de deur uit voor hulp bij een activiteit voor Thijn. Normaal gesproken is het moeilijk om vrijwilligers te vinden, maar het regende aanmeldingen. En ze kregen meteen van vier partijen een springkussen aangeboden, dat ze mochten gebruiken!”

Thijn houdt zich sterk onder de situatie. “Soms heeft ie een wat mindere dag”, vertelt Jorita. “Als ie net een zware kuur heeft ondergaan, bijvoorbeeld, maar verder is ie meestal ‘goed te pas’.” Thijn gaat enkele uren per dag naar school. De rest van de tijd heeft hij nodig om bij te komen. Het jongentje heeft zelfs meegeholpen bij de acties voor de stichting. “Bij een tankstation in het dorp wordt speciaal Thijn-speculaas verkocht”, vertelt Jorita. “We zijn er laatst langs gereden en hebben al die speculaas gekocht. Daarna is Thijn bij de weg gaan staan om die speculaas opnieuw te verkopen.”

Voor meer informatie zie staging2.dapperethijn.nl.

Acties

Overal in de regio zijn spontane initiatieven ontstaan om geld in te zamelen voor Dappere Thijn. Zoveel dat het onmogelijk is om ze allemaal te benoemen. Bij deze een kort overzicht van de activiteiten die nog op stapel staan. De Haarlese Ondernemers Vereniging houdt op zondag 30 oktober een speciale fietsdag. De organisatie hoopt op deelname vanuit de wijde regio. Iedereen kan meedoen. Van jong tot oud, gezinnen, vriendengroepen, verenigingen, solexrijders, atb-ers, racers, toer en recreatieve fietsers. De kids-route is tien kilometer lang, er zijn familieroutes van 30 en 60 kilometer, een race-route van 110 kilometer en atb-routes van 30 en 50 kilometer. Ex-profwielrenner Hennie Kuiper heeft inmiddels toegezegd ook mee te zullen fietsen. Deelname kost 7,50 euro, kinderen tot en met 16 jaar betalen 3,50 euro. Meer informatie is te vinden op staging2.dapperethijn.nl en staging2.hovhaarle.nl

Ook een deel van de opbrengst van de Joop v/d Enk Loop op 4 december is bestemd voor de stichting. Net zoals de opbrengst van de speciale editie van de 90’s Party die op 10 december zal plaatsvinden in Cultura in Haarle. 16 december vormt Hotel Restaurant De Haarlerberg in Haarle de locatie voor een gala-avond ten behoeve van de stichting.

Op staging2.sallandcentraal.nl kun je tot zondagavond 30 oktober een bod uitbrengen op de Cannondale F5 die KokkieBikes uit Lemelerveld ter beschikking heeft gesteld. Daarnaast presenteren ook mobiel reisbureau Femy Sestu en Bakkerij v/d Most speciale acties voor de stichting.

Engelse taxi

Stichting Doe een Wens heeft Thijn en zijn familie al twee verwendagen aangeboden. Anderhalve week geleden mocht Thijn een tochtje maken met een luchtballon. De maandag erna werd ie door een limousine bij school opgehaald voor een dagje uit met onder andere een bezoek aan McDonalds, een show van Ernst & Bobbie en een tochtje in een zweefvliegtuig. “We zijn zelfs over ons huis gevlogen”, vertelt Thijn. De terugweg reisde het gezelschap met een Engelse taxi. Thijn: “Ik dacht de hele tijd: ‘waar is die chauffeur nou? Maar die zat aan de andere kant!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.