raaltenaar vree vijfde in world solar challenge

Raaltenaar Barry Vree is met het Solar Team Twente op de vijfde plaats geëindigd tijdens de World Solar Challenge. Het betekent de beste prestatie ooit voor het Twentse team. Met drieduizend kilometer op de teller reed het team om 16.26 uur Australische tijd (08.56 uur Nederland) over de finish in Adelaide om na een ereronde door de bewolkte stad te eindigen bij de fontein op Victoria Square.

Daar wachtte het team een welkome ontvangst van vrienden, familie, sponsoren en toeschouwers. Het was een barre race en de meest extreme World Solar Challenge die ooit door Twente is gereden.

Begonnen op de eerste plaats, teruggevallen tot de 25e en uiteindelijk opgeklommen tot positie vijf. Teamcaptain Siebe Brinkhof: “De wagen was perfect, de hele rit technisch in orde een daarmee dus een uitstekend ontwerp. We hebben geen lekke band gehad, geen mechanische defecten en fantastisch gereden als je naar de omstandigheden kijkt. De vier elementen aarde, water, lucht en vuur hebben ons op de proef gesteld. Branden, zon, wind, bewolking , regen en overnachten in de outback. Het zou eigenlijk een world element challenge genoemd moeten worden deze editie. Neem hierbij het race element en we kunnen alleen maar zeggen dat het tot het einde zenuwslopend was. Het team is uitzinnig en dankzij alle steun van onze sponsoren zijn we enorm trots dit resultaat te hebben behaald.”

Terugblik

Na anderhalf jaar hard werken startte afgelopen zondag de WSC in Darwin. De kwalificatie op zaterdag leverde het team de ‘pole position’ op. Een opgeblazen motorcontroller op tweehonderd meter na de start zorgde ervoor dat het team direct van een eerste plek terugviel naar plek 25.

De eerste racedag stond daarmee in het teken van inhalen en eindigde op een 6e positie. Dag twee begon het team aan een inhaalrace, maar werd de wedstrijd abrupt onderbroken door bosbranden. “De herstart de volgende dag was van alle opties relatief de meest eerlijke, maar heeft ons wel nadeel bezorgt”, blikt teamcaptain Siebe Brinkhof terug.

Het stilleggen zorgde ervoor dat de kopgroep en volgers nog verder uit elkaar kwamen te liggen, dit werd versterkt doordat er twee weergebieden waren. “De zonne-instraling werd gehinderd door de rook en dat maakte het voor de nummers 4, 5 en 6 een spannende competitie.”

Het team klom op tot nummer vijf op dag 3 en op dag 4 wonnen ze weer een positie. “Een ware race hebben we ervaren en tot het racen op dag 5 hadden we hoop om naar de nummer 3 te gaan rijden.”

Op racedag 5 veranderde het weer heel snel en nam bewolking de overhand. Bovendien staken windstoten tot 70 km/h de kop op waardoor de snelheid fors naar beneden moest. De zesde racedag begon met regen. Door een technisch mankement kon het Japanse team worden ingehaald. Deze positie moest echter later worden teruggegeven. Het bleef een nek-aan-nek-race tot aan de finish. De strijd werd in het voordeel van Ashiya University beslecht. Hiermee kwam een einde aan een zeer enerverende editie van de World Solar Challenge.

Teamcaptain Siebe: “Al met al kunnen we toch zeer tevreden zijn. Dit is de hoogste notering die Solar Team Twente ooit heeft behaald”.

Eindstand WSC 2011: 1. Tokai University 2. Nuon Solar Team 3. University of Michigan 4. Ashiya University, 5. Solar Team Twente

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.