plannen park wijhezicht verdelen wijhe

De plannen voor de grootschalige herinrichting van park Wijhezicht hebben tot veel protesten geleid. Omwonenden, het IVN, het bestuur van de Historische Vereniging, allemaal zijn ze ontstemd. Met name het beoogde appartementengebouw van vier bouwlagen aan de noordkant in het park is menigeen een doorn in het oog. Maar er is hoop voor de protesteerders. De raad wil in elk geval meer informatie over alternatieve scenario’s, waarbij het appartementengebouw in het park komt te vervallen.

Deze scenario’s voorzien in meer woningbouw aan de zijde van het plein en de plek van de huidige seniorenwoningen. De gemeenteraad neemt op maandag 31 oktober een beslissing. Op deze pagina’s komen alle betrokken partijen aan het woord over het ontwerp dat er nu ligt.

“Bij dergelijke grootschalige projecten heb je bijna altijd voor- en tegenstanders”, nuanceert wethouder Cor van den Berg meteen. “Nu roert met name de omgeving zich. Dat is de huidige tijdsgeest, de mensen worden mondiger. En van sommige protesteerders begrijp ik de argumenten wel, van andere wat minder.”

Bezorgde buurtbewoner Hylke van der Zee ziet het uiteraard anders: “Het ergste vind ik nog wel dat er een prachtig alternatief ligt waarmee kennelijk tot nu toe niks gedaan is. Dat alternatief is gemaakt door een echte expert, een planoloog bij ons uit de buurt. Het huidige plan waarschijnlijk ook wel, zeg je? Nou, dat is niet te zien. Het is alsof ze zich ineens realiseerden dat er ook nog een flatgebouw bij moest! En dan daar maar, aan de waterkant!”

Maar eerst de voorgeschiedenis. De gemeenteraad heeft in 2008 besloten om het huidige gemeentehuis in Wijhe te verplaatsen naar de Raalterweg. Daardoor komt de huidige locatie vrij voor herontwikkeling. Die is mede gewenst met het oogpunt op de veroudering van de 37 seniorenwoningen aan de rand van het park. Uit extra onderzoek is bovendien gebleken dat er extra behoefte bestaat aan woonruimte voor ouderen.

Het plan Noordpool heeft dan ook de volgende kaders en uitgangspunten: de sloop van de 37 seniorenwoningen en de bouw van 55 nieuwe; woningbouw realiseren als middel om het plein (voor landhuis Wijhezicht) in een kader te plaatsen; landhuis Wijhezicht een prominente solitaire plek geven; een doorkijk creëren vanaf de Langstraat naar het achterliggende park; een groene verbinding maken tussen plein en park en de realisatie van tenminste 152 parkeerplaatsen. Verder moet het plein de uitstraling krijgen van een verblijfsgebied (en niet van een parkeerterrein) en genoeg ruimte kunnen bieden aan de evenementen in het dorp.

Begin 2010 heeft er een brainstormsessie plaatsgevonden met vertegenwoordigers van diverse partijen uit Wijhe. Mede op basis hiervan zijn de kaders voor de herontwikkeling opgesteld. Nadat die in maart dit jaar door de gemeente waren bekrachtigd is een klankbordgroep in het leven geroepen, waarin belanghebbende partijen (onder andere omwonenden, huurders Wijhezicht, Plaatselijk Belang Wijhe, ondernemers en ouderenorganisaties) vertegenwoordigd waren. Daarna is het voorlopige ontwerp opgesteld. Dat is eind april tijdens een informatiebijeenkomst aan alle belangstellenden gepresenteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.