nieuwe melodieen uit kruisverheffing

Misschien heb je ze al gehoord, de nieuwe melodieën die klinken uit de toren van de Kruisverheffing in Raalte. Op het automatisch speelwerk zijn twaalf nieuwe liedjes geprogrammeerd die allemaal zijn aangeleverd door de inwoners van Raalte. En het zijn zeker niet de minste nummers.

Bee Gees – Massachusetts

Abba – The winner takes it all

The Beatles – When I’m 64

Manning Sherwin – Nightingale

Guus Meeuwis – Het is een Nacht

Rowwen Heze – Heilige Antonius

Stef Ekkel – De Woonboot

Krezip – Met de neus omhoog

Bruno Mars – Lazy song

Metallica – Nothing else matters

De Heideroosjes – Sjonnie & Anita

Volgens eeuwenoud gebruik zijn de heel uur melodieën het langst, de halfuurmelodie duurt gemiddeld 30 seconden en de ‘kwartiertjes’ zijn slechts een flard van de originele compositie, als een soort van ‘ringtone’ op te vatten.

Oorspronkelijk is het bedoeld om de ‘uurslag’ aan te kondigen. In de tijd dat de torens het alleenrecht op de openbare tijdsaanduiding hadden, zorgde het automatisch speelwerk ervoor om de mensen op de uurslag attent te maken.

Daarna ging de poort dicht, werd het avondgebed aangekondigd of volgde er een rechtszitting, maar steeds was de torenmuziek er bij betrokken als regulerend tijdssignaal. Hoewel de melodieën nu anders klinken dan in de Middeleeuwen is er aan dat principe nog niets veranderd. In Nederland zingen de torens de tijd. In Raalte is dat eigentijds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.