mpf waar dat feestje was in nieuwleusen

Het publiek in Nieuwleusen reageert net even iets enthousiaster dan vorig jaar. “Ja, het is jammer dat we voorlopig afscheid nemen van het dorp”, zegt Willie. “Maar het is nou eenmaal zo. Dingen beginnen en dingen eindigen. We gaan nu even een tijdje weg, maar we komen vast wel terug. En volgend jaar staan we ook gewoon weer ergens anders in Overijssel.”

Het Mega Piraten Festijn in Nieuwleusen stond afgelopen vrijdag inderdaad een klein beetje in het teken van afscheid. Een einde van een lange periode. Maar niemand in het publiek die zin heeft in al te sentimenteel gedoe. Er moet gefeest worden. Samen, met elkaar. Het geheim van het Mega Piraten Feest is eigenlijk dat in de tent de sfeer hangt van een grote gezellige voetbalkantine. Een aanzienlijk deel van het publiek komt niet voor de muziek, maar voor de sfeer. Met de gemakkelijke inhakers en het salvo van bekende melodieën die de argeloze bezoeker op een MPF op zich afgevuurd krijgt, word je vanzelf meegezongen in het enthousiasme. Wij, de piraten, tegen de rest van de wereld. Marianne Weber beaamt dat ook. “De eerste keer dat ik op een Mega Piraten Festijn was, leek het wel of ik bij een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal was beland. Dat uitzinnige Oranjegevoel!”

Op het MPF vervagen de grenzen tussen publiek en artiest. Dat komt tot uiting bij het optreden van Thomas Berge, die de barriers beklimt om dichter bij ‘zijn’ mensen te zijn. Maar dat komt helemaal tot uiting in het feestje dat gaande is bij de familie Spin. Hun woning grenst aan het backstageterrein en al jaren komen tientallen familieleden, buren en vrienden en vriendinnen die avond langs om het Mega Piraten Festijn op een wel heel unieke manier te beleven. Veel artiesten leggen even kort aan bij hun terrasje om even een biertje mee te drinken. Ook Willie Oosterhuis laat zich er regelmatig zien, net zoals de vele cameraploegen die er in Nieuwleusen rondlopen. “Dat feest is inmiddels al een mediagebeuren an sich”, grijnst MPF-organisator Eddy Mensink. “Ik denk dat ze dit jaar al vaker in de krant hebben gestaan dan ik, haha!”

‘Jammer’, het is een woord dat die avond vaak te horen is met betrekking tot het voorlopige afscheid van Nieuwleusen. “Maar ik snap het wel”, zegt een vaste bezoeker. “Je moet in deze tijd goed op de boel passen. Het feest leeft hier enorm. Op straat hoor je er iedereen over. Iedereen heeft zoiets van ‘daar komt dat zaakie weer’. Hartstikke mooi. En laten we eerlijk zijn, het MPF is tegenwoordig bijna het enige dat goed gaat in de wereld. Overal blije mensen, waar zie je dat nog?”

Een van de ‘blijste’ mensen van de avond is Willie Oosterhuis. Uit handen van een vertegenwoordiging van het barpersoneel krijgt hij een speciale award overhandigd en een onderscheiding opgespeld. Omdat ie er altijd bij is geweest, omdat ie de beste publieksmenner van Nederland is en omdat de grootste artiest van de MPF’s misschien wel de presentator is. Willie voelt zich oprecht vereerd. “Ook ontzettend mooi dat ik die prijs juist van het barpersoneel kreeg. Weet je, iedereen is op zoek naar erkenning en waardering. Iedereen wil dat schouderklopje. Ik ook. En ja, ik ben hierdoor geroerd en geraakt.”

Maar de MPF-trein dendert ondertussen onverbiddelijk verder. Als de heren van Helemaal Hollands hun feesthit ‘Waar is dat feestje’ inzetten, is het publiek definitief los. Iedereen weet het antwoord. ‘Hier is dat feestje’. De mensenmenigte verandert in een kolkende en hossende massa. “Ongelooflijk wat een reacties. Het lijkt zo haast wel alsof we hier vanavond de topact zijn”, lachen Carlo en Leo na afloop. “Het is niet te geloven wat dat lied heeft losgemaakt. Het is een enorme hit in de discotheken, cafés en feesttenten. We zaten dit jaar in ‘De Zomer Voorbij’. Tijdens ons laatste optreden zette onze geluidsman per ongeluk de demo van ‘Waar is dat feestje’ in. Het was een rauwe versie, maar ja, we moesten wat, dus begonnen we maar gewoon te zingen. Na die tijd regende het reacties. ‘Jongens, uitbrengen dat nummer!’ En dat hebben we nu dus maar gedaan!”

Lee Towers brengt in zijn set een ode aan Henk Pleket, de recentelijk overleden Havenzanger. Nadat een stukje van Plekets ‘Aan het strand stil en verlaten’ heeft geklonken, zet Towers ‘You’ll never walk alone in’. Een volle tent galmt mee. Evert Baptist, het boersige, lompe typetje van Radio Continu DJ-Wim Drent, laat de hele tent meedeinen met zijn ‘Heya heya’, een platvoerse, maar o zo doeltreffende bewerking van het bekende ‘En van je hela-hela-helaholala’.Jan Smit laat met een vlotte set op geroutineerde wijze weten dat hij één van de grootste sterren van Nederland is en van plan is te blijven. Het publiek vreet uit zijn hand.

Maar ook de Piratentoppers doen goede zaken. Voor het eerst brengt het drietal haar nieuwe rockmedley vol met klassieke liedjes van onder andere Normaal, Peter Koelewijn en Mooi Wark ten gehore op een MPF. Tijdens ‘In de Blote Kont’ verandert de arena in een wild høkende mensenmassa. Op de tribune wordt zelfs zo hard gesprongen dat enkele bankjes het begeven. Gelukkig raakt niemand gewond. Als Martin Dams, Harm Wolters en Patrick dat na afloop horen, worden hun grijnzen nog breder. “De volgende keer gaan we voor zes bankjes”, grapt Martin. Maar daarna herstelt hij zich. “Ik ben allang blij dat er niemand gewond is geraakt.” Harm: “Man, ik ben zo tekeer gegaan dat ik zelfs een stukje van mijn stem kwijt ben. Het was geweldig. We waren van tevoren best wel een beetje zenuwachtig. Een rockmedley van ons, accepteert het publiek dat? Maar dan zet je de eerste noten in van ‘Oerend Hard’ en zie je die hele tent los gaan. Ik heb nog nooit een publiek zo wild zien springen.”

Aan Jannes de eer om het festival af te sluiten. De Drent is zo’n beetje de personificatie van het MPF. Laagdrempelig, ‘zo ontzettend gewoon gebleven’, maar ook altijd enthousiast. Enig gevoel voor drama kan hem niet ontzegd worden. Hij sluit het voorlopig laatste MPF in Nieuwleusen af met tranentrekker ‘Adios Amore Adios’, een lied over afscheid. Devoot galmt het publiek mee. Maar, zo zingt Jannes ook in dat lied: ‘Ik kom terug’. En dat geldt ongetwijfeld ook voor het Mega Piraten Festijn. “We komen absoluut vroeg of laat weer naar Nieuwleusen”, stelt Eddy Mensink. “Ik ben tweehonderd meter verderop geboren. Ik kom hier vandaan! Maar ik denk dat het goed is voor iedereen dat we hier even twee, drie jaar weggaan. Er zijn ook andere gemeenten in Overijssel die ons willen hebben en we willen verzadiging vermijden. Maar vanavond is er toch wel iets van weemoed. Het is toch jammer. Maar goed, ik ben ook apetrots. Apetrots dat we hier acht jaar lang met ernstig grote bezoekersaantallen mochten staan. Het was mooi!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.