loodzware bomen verruilen kant van de weg

Ongeveer twintig Wijhese elzenbomen, elk ongeveer 20 ton zwaar, verkassen deze week van de ene kant van de Raalterweg, naar de andere kant. Een flinke klus want de bomen zijn bijna 15 meter hoog. Zo’n boom weegt dan ongeveer twee ton, maar vergeet de kluit niet. De kluit weegt namelijk al snel 16 ton.

Voor de verhuizing is een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd dat de verhuizing in goede banen moet leiden. De voorbereidingen voor de verhuizing begonnen afgelopen voorjaar al. Toen werd de kluit al afgegraven en werd de grote wortels al afgekapt. Dat heeft weinig gevolgen voor de boom. De dunne wortels nemen namelijk het vocht uit de grond op.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het verhuizen van bomen goedkoper dan de staande kappen en nieuwe aanplanten. De aanschaf en het onderhoud zijn namelijk duurder om de boom weer te kweken tot ongeveer 15 meter hoogte.

Maandag rond de klok van 12.45 uur ging de eerste boom de lucht in. Het verplaatsen van de bomen trok aardig wat publiek naar de opengebroken Raalterweg.

De werkzaamheden duren naar verwachting nog enkele dagen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.