knabbelvisjes eten dode huidcellen op

De visjes, ‘garra rufa’, worden liefkozen ‘knabbelvisjes’ door Jonkman genoemd. “De beestjes knabbelen de dode huidcellen van de voeten weg. Daardoor wordt eelt op een zeer prettige wijze verwijderd en kunnen kloven, steeds zachter worden,” vertelt Jonkman. De Garra Rufa visjes schijnen tijdens het knabbelen een enzym af te scheiden dat ervoor zorgt dat de voeten langer zacht blijven. De huidcellen degenereren langzamer, de cellen van de voeten krijgen meer levenskracht. . Dat is de reden dat mensen met psoriasis en extreme eeltkloven de sessies soms vergoed krijgen.

Familie Jonkman was afgelopen zomer op vakantie in Turkije. Daar komen de speciale visjes vandaan, in het hotel stonden ook wat aquaria. Gijs (9 jaar) en Carolien (41) zijn na het wassen van hun voeten in de bak gegaan en hebben genoten van het hoge entertain- gehalte van de visjes. “Kijk, deze lijken de velletjes van mijn voeten los te maken, deze happen de velletjes van de voeten en daar is er een groepje visjes die alles opeet. Allemaal kleine kusjes op de voeten.”

“Na de behandeling waren mijn voeten superzacht en die heb ik dik een week zo zacht gehouden. En dat terwijl ik veel op blote voeten liep en op het warme strand. Deze ervaring wil ik ook andere mensen laten meemaken. En zo is man Eric met de vormgeving aan de slag gegaan,” aldus Carolien.

Carolien Jonkman, die we natuurlijk al wat beter kennen van de wekelijkse column ‘Gewoon Carolien’ in onze krant, heeft al bijzondere ervaringen meegemaakt. “Een mevrouw die goed kan verwoorden wat ze voelt, kwam met erge hoofdpijn van het weekend binnen. Zij was wat stil, had voeten gewassen met schoon warm water, slippertjes aan en ging rustig op het bankje boven het aquarium zitten. Ik vroeg haar hoe het voor haar voelde. Zij beschreef; ‘ik weet het niet zo goed wat ik ervan vind, ik weet niet hoe het voelt.’”

“Een pedicure uit Raalte vond het zo bijzonder te ervaren, zij gaf aan het te willen gebruiken als aanvulling op haar behandelingen. Dan kan ik daarna nog wel een massage geven. Veel mensen die we vertelden dat we Skinfish Salland gingen opzetten erkenden dat ze het al lang een keer wilden beleven, maar het nog nooit hebben gedaan. Ze kunnen het nu ervaren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.