infocentrum ijssel den nul opent deuren

Daarnaast is er een klein winkeltje en een horecagelegenheid, die bemand wordt door cliënten van de J.P. van den Bent Stichting. Op het buitenterrein vind je een waterspeelplaats, een blote voetenpad en verschillende natuurlijke speelaanleidingen. “We hebben ons tot doel gesteld om elk jaar twintigduizend bezoekers te trekken”, vertelt Karin Köster die namen Stichting Kulturhus Olst-Wijhe de activiteiten bij het infocentrum coördineert

Op dit moment wordt er nog een hoogstamfruitboomgaard aangelegd. Bovendien vormt het infocentrum het startpunt voor verschillende wandelingen en fietstochten richting de IJssel en de Duursche Waarden. De oude steenfabriek, de uitkijktoren en de vogelobservatiehut liggen op een steenworp afstand. De doelgroep van het Infocentrum IJssel Den Nul bestaat uit bewoners van het gebied, toeristen, scholen en gezelschappen die een leerzaam dagje uit willen in de natuur. Zelfs de bezoekers van natuurpoel De Lange Kolk profiteren van het infocentrum. Aan de achterkant van het pand zijn een toilet en een afgiftepunt voor ijs en lekkers neergezet.

Zaterdag 15 oktober zijn de deuren opengegaan voor het publiek, maar dat kreeg van tevoren wel de mededeling dat het infocentrum op dat moment nog niet geheel operatief was. Vanaf zaterdag 22 oktober is dat wel het geval. “De officiële opening volgt volgend jaar op 19 april”, vertelt Karin. “Maar het gaat er nu om dat we eerst in alle gemak kunnen proefdraaien en kennis maken met de dagelijkse praktijk. Bovendien is tegen die tijd ook het terrein aangeplant en zullen de fruitbomen in bloei staan.”

Tot de participanten van het Infocentrum IJssel Den Nul behoren Staatsbosbeheer, het Olster Erfgoed, Waterschap Groot Salland en de eerder genoemde J.P. van den Bent Stichting (die dagbesteding aanbiedt aan mensen met een geestelijke beperking). Het geld voor het infocentrum is bijeengebracht door Europa, de provincie, de gemeente Olst-Wijhe, Staatsbosbeheer en SallandWonen. Het Waterschap Groot Salland heeft de blijvende expositie over de waterhuishouding en de natuur in de Duurschee Waarden gefinancierd.

Dat Stichting Kulturhus Olst-Wijhe alle activiteiten coördineert, is niet vreemd, vindt Karin. “Het Infocentrum is geen kulturhus, maar er zijn wel verschillende overeenkomsten. Zo is het de bedoeling dat er een vruchtbare samenwerking ontstaat tussen de verschillende gebruikers. Samen moeten ze zorgen voor een stukje meerwaarde, net zoals bij een kulturhus.”

Het Infocentrum IJssel Den Nul is zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De dagelijkse begeleiding van de gasten is in handen van een zeventigtal vrijwilligers, voor het overgrote deel afkomstig uit de gemeente Olst-Wijhe, maar ook uit de regio ver daarbuiten. Zij zijn ingedeeld in drie verschillende groepen. De educatiegroep zorgt voor de organisatie en de begeleiding van de diverse educatieve activiteiten in het centrum; de gastvrouwen- en gastherengroep tekent voor de dagelijkse ontvangst en begeleiding van de bezoekers en dan is er nog een kleine groep die de tijdelijke exposities gaat regelen en het gebodene in het infocentrum aanpast aan de verschillende jaargetijden. “Zij zorgen bijvoorbeeld voor maandthema’s. Het is niet de bedoeling dat het hier een statisch geheel wordt. Je moet hier meerdere keren per jaar naar binnen kunnen lopen en nieuwe dingen zien!”

Wensen

De plannen voor het infocentrum ontstonden jaren geleden. “Het Staatsbosbeheer had een eigen infopunt aan de Zoogenbrink”, legt Karin uit. “Het merendeel van de vragen die ze kregen, ging echter over de Duursche Waarden. Staatsbosbeheer gaf dus aan liever daar een plek te willen hebben. Tegelijkertijd beschikte het Olster Erfgoed niet over een eigen ontvangstruimte. De leden daarvan wensten een punt waar ze mensen konden ontvangen om hen te vertellen over de cultuurhistorie van het gebied. Dat vormde het begin en nadat andere participanten zich hadden aangesloten heeft dat uiteindelijk tot het infocentrum geleid.”

Een deel van de expositie heeft een vast karakter. In de centrale hal van het infocentrum staan twee grote tafels die een interactieve kennismaking bieden met het gebied. De tafels hebben twee niveaus. De volwassenen kunnen er langs lopen om alle informatie tot zich te nemen. De kinderen kunnen een verlichte kruiproute volgen onder de tafels door. Maar het infocentrum biedt meer mogelijkheden voor educatie. Bij de toiletten kun je op kaarten de route volgen die het spoelwater aflegt. Bij een touchscreentafel is het mogelijk om gerichte informatie op te vragen over de natuur in het gebied. De info verschijnt vervolgens bij een i-Mac in beeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.