hoezo slechte ziekenhuizen

Commentaar – Elsevier had de ziekenhuizen van Deventer en Hardenberg als een van de slechtsten van Nederland beoordeeld. Dat zegt vooral iets over Elsevier, was zo ongeveer de reactie van een woordvoerder uit Deventer, die fijntjes aanhaalde dat in een eerder onderzoek van het AD Deventer en Hardenberg nog in de top 20 stonden.

We beoordelen en kiezen er wat af, sinds het digitale tijdperk. Omdat het mogelijk is. Maar ook omdat het en zekere binding met je publiek genereert. Laten we maar met ons zelf als voorbeeld beginnen. We hebben de wekelijkse poll. De antwoorden zeggen wel iets, maar genuanceerd is het niet. Neem die van deze week: moet je meteen bekeuren met een kapot achterlicht? De meesten vinden van niet. Maar wat is de achterliggende gedachte van de politie? Misschien dat na uitleg de mensen er wel heel anders tegenaan kijken.

Of vorige week. Of een paar miljoen restauratiegeld voor ’t Hoftheater niet en beetje veel was. Wat is veel? Wat doet ’t Hoftheater met dat geld? Isoleren. Geld terugverdienen dus. En hoeveel is een paar miljoen? Net zoveel als vijf vrijstaande huizen of tien starterswoningen. Mag je dat investeren in een theater van enige naam en faam in de regio? Goed, dat directeur Jos van de Born zelf de pen pakte voor aanvullende tekst en uitleg.

Ander voorbeeld: Broekland werd bijna het leukste dorp van Overijssel. Die verkiezing heeft niets met leuk te maken, maar met mobilisatie van kiezers. Dat de 3000 inwoners van Broekland op 60.000 stemmen kwamen is bijzonder knap., Maar misschien was er wel iemand in het dorp die wist dat je (vermoedelijk) vaker kunt stemmen als je na iedere stem de cookies van je computer verwijdert. Overigens is het ontegenzeggelijk zo dat dit soort wedstrijden de dorpsbinding vergroten. Zoiets is moeilijk aan te tonen, maar recent onderzoek llijkt het bewijs toch geleverd te hebben.

Meer voorbeelden: Dat VI de Televierring won, komt omdat het een uitzending van de ietwat oubollige Avro is. De uitreiking was het slot van drie kwart jaar Hilversums navelstaren vanwege zestig jaar tv. Daarom is het zo mooi dat een progamma dat niets met Hilversum te maken wil hebben de prijs won. Maar zijn Genee en Bromsnor beter dan The Voice? Geen idee. Wat we weten is dat er geen jongere mensen naar de Avro kijken. Al helemaal niet als The Voice op dat moment op de andere zender is. Daar zat het stemvee, 3,3 miljoen stuks. Overigens was VI ook tegelijk aan het uitzenden, daar keken er 500.000 naar. 1,7 miljoen stemden af op de Televizierring. Vast ook mannen die met hun vrouw meekeken maar liever op RTL7 afstemden? Wie genieten wil van de VI-hoogtepunten moet hier maar eens kijken.

Straks krijgen we ook weer de oliebollentest, de haringtest en wat voor ongein nog niet meer. Een onduidelijk, waardeloos onderzoek, met massale media-aandacht tot gevolg. Met de onvermijdelijke straatinterviews: wat vindt u er van?

Journalistieke vergissing is dan vaak dat ze met die paar toevallige quotes het onderzoek onderuit gaan halen omdat het straatinterview zelf ook als onderzoek verheven wordt.

Terug naar de ziekenhuizen. Het zal je maar overkomen als ziekenhuis, dat een of ander broddelwerk ineens aantoont dat je de slechtste bent. Hoe leg je dat uit aan al je patiënten? Misschien is het maar goed dat we hier in de ze regio een beetje een nuchter volkje zijn. “Slecht ziekenhuis? Neu, niks van gemerkt”

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.