haen wat is sport

Onlangs een prachtige foto in de krant: de gemeente Olst/Wijhe huldigt haar sportkampioenen!

Men had zelfs internationale kampioenen. Bij de foto een korte toelichting waarmee men kampioen was geworden.

Dan blijkt het fokken en houden van vogels een sport te zijn. Ik kan me herinneren dat ook in de gemeente Raalte de discussie werd gevoerd of kanariefokken of duiven melken een sport is. In Heeten had men een paar voortreffelijke kanariefokkers die zichzelf zelfs wereldkampioen mochten noemen. De voorzitter van de landelijke duivenbond, die in Raalte woonde, gaf eerlijk toe dat het fokken van dieren geen sport is. Men wil dit wel graag zo noemen want “dat levert subsidie op”.

In Wijhe is het wel een sport. Tuurlijk is het geen sport! Als duiven melken of kanaries fokken een sport is, dan reken ik ook kalkoenen, varkens of zebra’s fokken een sport. Je zou zelfs van ruitjes tikken een sport kunnen maken. Of lantaarnpalen uittrappen. Wat is dan wel sport?

Er zijn zelfs gemeenten die dammen, schaken en bridgen geen sport vinden en dus daar ook geen subsidies aan verstrekken. Die gemeenten geven slechts bewegingssporten de naam sport en bij dammen komt er niet zo heel veel in beweging.

Tijdens de Raalter discussie destijds werd de volgende omschrijving gebruikt: als de prestatie wordt geleverd door de mens of de mens met hulpmiddel kan er slechts sprake zijn van sport. Hardlopen is dus sport, de hippische sport is sport met een paard als hulpmiddel, motorracen en wielrennen met mechanische hulpmiddelen zijn sporten. Paarden fokken niet! Een motor in elkaar zetten niet.

Nu zie ik een duivenmelker nog niet direct in Compiegne op de rug van een duif klimmen om terug te vliegen naar Raalte. Kon die duif dat wel verdragen, dan zou er sprake zijn van sport, ja zelfs kunst! Want het is een hele toer om dit te realiseren.

Blijft de discussie of denksport sport is. En is darts een sport of een spelletje? Als darts geen sport is, is biljarten dan wel een sport? Beiden hebben een hoog kroegimago en “kroeg” en “sport” gaan niet lekker samen. Terwijl een voetbalkantine ook vaak een behoorlijk kroeggehalte heeft, zo zelfs dat het de club bestaansrecht verleent.

Is sport pas sport als het Olympisch is? Ook dat kan niet als criterium gelden, want zou het domineesspel korfbal geen sport mogen heten. Ben je dan een sport als je door NOC*NSF bent erkend?

Dat zou een duidelijk criterium kunnen zijn.

Bridge, dammen, schaken en darts zijn aangesloten bij NOC*NSF: discussie gesloten. Zelfs jeu de boules en frisbeeën zijn sporten.

Kanaries fokken niet, duiven melken niet, paarden fokken niet… Dus gemeente Olst/Wijhe: maak niet van alles een sport! Maak je zelf en anderen niks wijs.

Stel een fokprijs in en huldig de beste fokkers op een fokkersdag en plaats ze niet tussen de sporters.

Maar ja, wie ben ík?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.