gewoon carolien zelfafwijzing

Regelmatig kom ik mensen tegen met deze problematiek. Vaak is het dan zo dat je in de opvoeding weinig onderscheid tussen wie je bent en wat je doet hebt meegekregen. Bijvoorbeeld ‘ik schaam mij voor je’ of ‘’ga maar naar je kamer, je bent stout’. Volwassen mensen hebben deze opmerkingen op hun identiteit geplakt en het kost energie om daar vanaf te komen. De ouders konden beter zeggen; ‘je hebt wat goede cijfers, maar ik voel schaamte voor de slechte cijfers, omdat ik een goed rapport en goede cijfers belangrijk vind voor je ontwikkeling’ of ‘ga maar in je kamer tot rust komen, want je schreeuwen doet pijn aan mijn oren’. De persoonlijke behoeften, verwachtingen en grenzen van de opvoeder worden dan duidelijk, waardoor een kind een afwijzing van zijn gedrag meekrijgt in plaats van wie hij is.

Bij vrienden hoor ik vaak dat hun kinderen niet kunnen leren, omdat zij dat ook niet konden. Pfff, er dient dan wel extra kracht, doorzettingsvermogen door het kind ingezet te worden om wel goed te kunnen leren en de verwachtingen van zijn ouders te trotseren. Fijner is dan om nu te onderzoeken wat de problemen in het leren zijn (en waren) waardoor er meer inzicht komt en het kind nu wel meer op zijn manier kan leren. We leven nu eenmaal in een land waar je behoorlijke tijd mag leren, dus daar kun je maar beter een aangename tijd van maken.

Voor volwassenen die deze gedachten op zichzelf plakken, is het handig om ze niet meer te geloven of om ze over te schrijven’. Letterlijk fijne zinnetjes blijven herhalen zodat die in je grote computer komen.

Heb je hulp hiervoor nodig? Kijk maar op staging2.carolienjonkman.nl of mail voor een afspraak naar info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.