de raad door de bril van piet pont

Het Raalter VVD-raadslid Piet Pont heeft de gewoonte om na een raadsvergadering eens goed in de pen te klimmen, om op die manier zijn licht op de vergadering de laten schijnen. Ook de vergadering van donderdag 29 september was aanleiding om van zich te laten horen.

De eerste Raad na het zomerreces werd bezocht door onze vaste ploeg tribunebezoekers, aangevuld met een grote groep “gasten van de Raad”. Mijn grote vriend Hans de Kort was er ook en hij zag er monter en opgewekt uit. Hij werd regelmatig bij de “perstafel” gesignaleerd, dus wie weet….

De verordening klachtenbehandeling had heel wat voeten in aarde. Niet voor het CDA en Gemeentebelangen, want die vonden het prima dat de burgemeester de klachten tegen zijn eigen college zou behandelen. Alexander Kreule was goed op stoom deze avond. Hij had een motie ingediend, omdat de VVD vind dat een “slager zijn eigen vlees niet mag keuren”.O mdat deze motie het niet haalde stemden de VVD, SP, Lokaal Alternatief en D’66 tegen de aangepaste verordening.

Over de vaststelling van het bestemmingsplan Berkendijk 4, was nog meer gedoe. Rood voor Rood wel of niet goed toegepast, EHS (Ecologische Hoofd Structuur) wel of niet of in de buurt van de compensatiekavel enz enz.. Volgens Benny Grolleman (CDA) was hier met menselijke maat gemeten en dat moest maar eens kunnen. Hierop kwam den Daas met de opmerking of de zienswijze-indiener Pronk” geen menselijke maat toekwam. De VVD kon zich vinden in het voorstel van het college, omdat het precies past in de regels die voor “rood voor rood” gelden. Op uitzicht kun je geen claim leggen. CDA en GB ( de siamese tweeling was het natuurlijk weer met elkaar eens. Het begint op kudde-gedrag te lijken. Waar blijft de oppositie van vroeger tégen het CDA?) dienden een motie in die de regeling moet gaan aanscherpen. De VVD en enkele andere partijen waren daar tegen omdat je niet ieder jaar je beleid moet gaan wijzigen als dat toevallig eens beter uit komt.

Bestemmingsplan Luttenberg is door de inbreng van de heer Korenromp, toch nog net op tijd tot een goed einde gekomen. Ben Nijboer (VVD) bevroeg de wethouder hierover, omdat de gegevens in een eerder stadium al lang bekend waren. “Waarom is daar toen niet op gereageerd”, vroeg Ben Nijboer. Wethouder Wagenmans maakte zich met een nietszeggend antwoord van de zaak af.

De eigenaren “gemeentelijke monumenten en monumentale panden” krijgen van het CDA/GB geen geld meer (bezuiniging), maar toch vinden ze monumenten zeer waardevol. De moties van VVD/PvdA/LA en D’66 om op zijn minst de procedure te bekorten kreeg desondanks niet de steun van CDA/GB. Ook het voorstel om de welstandscommissie op te heffen en die samen te voegen met de monumentencommissie (nu 2 x ruim 500 euro legeskosten voor één aanvraag) en daardoor leges te besparen, paste ook niet in het bezuinigingsplan van beide partijen.

De motie “vreemd aan de orde” van de SP, was er terecht een die vreemd aan de orde was. Of het college maar even in alle bestemmingsplannen wilde verbieden dat er in onze gemeente iets aan “genetisch gemanipuleerde organismen” in de grond worden toegestaan. Alle partijen vonden dit een belachelijke motie, zeker na de discussie in de eerdere pleinsessie. Wjj, als raad, gaan daar helemaal niet over.

Daar moet je voor in Brussel zijn. Ondanks het feit dat enkele raadsleden best ook hun vraagtekens hebben, werd de SP zwaar gekapitteld. Harry van Kampen, fractievoorzitter van de SP, kon zelfs de bevragingen over zijn eigen motie niet beantwoorden.Volgens mij snapte hijzelf niet waar het allemaal over ging, maar vroeg wel om “tips”. (Willy Lourenssen zou de motie nooit geschreven hebben….hij wordt node gemist bij de SP; zei iemand na afloop).Volgens de motie zou de wethouder zo ongeveer in iedere supermarkt, zelf de genetisch gemanipuleerde producten uit de schappen moeten verwijderen en ja….de koelkasten thuis dan?

Het woord bangmakerij viel meerdere keren….maar om kort te gaan….een afgang voor een zielige SP. De SP nam de motie terug maar…..zou hem niet verscheuren en in aangepaste vorm opnieuw gaan aanbieden. Tsja, dan snap je toch iets niet.

De rondvraag was geen schokkend gebeuren. De motie van Zwolle om een heel grote politieregio te gaan voorkomen, kreeg de steun van alle partijen en om 23.00 uur kon men aan een drankje.

De meerderheid van de “gasten van de raad” was toen al vertrokken. (tweeverdieners/oppas en dergelijke). Maar onder andere twee stoere studenten hielden het tot het eind toe vol, met de opmerking naar mij toe…och we moeten op school ook heel vaak heel lang luisteren. Dus die twee zien we in de toekomst vast in de politiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.