bed en breakfast in monumentale boerderij

Aan het woord zijn Stefan Kleine Toereers en Jenny Neppelenbroek. Dit stel heeft deze zomer het bread & breakfast BuitenOosten geopend in Luttenberg. En niet gevestigd op zo maar een plek, nee, BuitenOosten is gesitueerd in de eeuwenoude, monumentale boerderij Het Spyckerhuys, waarschijnlijk de oudste boerderij van Luttenberg.

Volgens oude documenten was de locatie aan de Looweg (vlak aan het circuit) al bewoond in 1380. De kelder onder de boerderij is het oudste gedeelte van het huis en stamt waarschijnlijk uit de zestiend of zeventiende eeuw. BuitenOosten voorziet in drie tweepersoonsslaapkamers, een gemeenschappelijke ruimte, een tv-kamer, een gastenkeukentje en natuurlijk afdoende sanitaire voorzieningen. Het interieur van BuitenOosten ademt historie. Stefan en Jenny hebben geprobeerd om wat inrichting betreft terug te keren naar de sfeer van eind negentiende, begin twintigste eeuw, maar her en der klinken ook echo’s uit de jaren vijftig, zestig en zeventig door. De boerderij biedt verder ruimte aan de werkplaats/het atelier van Stefan waar hij zich onder andere bezig houdt met het maken en ontwerpen van meubels. Op termijn moet BuitenOosten ook plaats gaan bieden aan enkele zorg/werkplekken voor mensen met een beperking.

Het Spyckerhuys is het ouderlijk huis van Jenny’s moeder. Nadat Jenny’s opa (in Luttenberg bekend als Spiek’n Hein) had besloten om naar het zorghuis te gaan, had het woongedeelte van het pand geen bestemming meer. Toen Stefan en Jenny er over hoorden, hoefden ze niet lang na te denken. De twee, beide geboren en getogen in Luttenberg, hadden jaren van reizen achter de rug en woonden inmiddels al weer een tijdje in Deventer. “We hadden net besloten om een plekje buitenaf te zoeken, een plekje waar we alles zouden kunnen doen wat we zelf leuk vinden. En toen kwam dit dus op ons pad. Het was een fantastische kans.”

De twee combineren hun activiteiten bij BuitenOosten met een vaste baan. “We doen alles op ons eigen tempo”, vertelt Jenny. “We willen hier op termijn enkele zorgplekken aanbieden. Maar ja, op dit moment is er al dat gedoe over de PGB’s, dus wachten we nog even. We zien het wel. We hebben geen concrete doelen, we willen hier gewoon onze dromen waar maken. ” Stefan: “En we zitten hier op een fantastische plek. Als ik ’s morgens wakker ben, ga ik altijd eerst even buiten zitten. Kopje koffie erbij. Dan kijk ik om me heen en ben ik supertrots dat wij hier mogen wonen!”

Meer informatie op staging2.buitenoosten.nl .

De laatste hand

Eind vorig jaar begon het stel met de grootschalige renovatie en herinrichting van het pand. Half mei namen de twee hun intrek in de boerderij. “Ons eerste doel was om BuitenOosten af te maken, maar onze site stond ook al online en dat leidde meteen tot gasten. Dat ging wat sneller dan we zelf verwacht hadden. Tijdens het Luttenbergs Feest en Stöppelhaene zaten we vol.” Maar na deze onofficiële opening hebben Jenny en Stefan inmiddels echt de laatste hand gelegd aan BuitenOosten. Afgelopen zaterdag openden ze deuren voor het publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.