avonden over bestemmingsplan buitengebied

Hannink Makelaars presenteert op de donderdagen 20 en 27 oktober twee informatieavonden over het ontwerp bestemmingsplan buitengebied. Deze avonden zijn bedoeld voor alle bewoners van het Sallandse buitengebied die meer willen weten over hun specifieke situatie. “Ons is uit de praktijk gebleken dat veel mensen die in het buitengebied wonen hun eigen positie niet kennen”, vertellen Paul Hannink en Max van der Kwaak van Hannink Makelaars.

“Zij hebben niet in de gaten welke consequenties het bestemmingsplan heeft. Zie dit als de laatste kans om je daarvan op de hoogte te stellen, zodat je, als je dat nodig acht, nog net op tijd een zienswijze kunt indienen.”

De informatieavond van donderdag 20 oktober vindt plaats aan de stationsweg 23 in Wijhe; die van donderdag 27 oktober aan de Herenstraat 1 in Raalte. Beide avonden duren van 19.00 tot 21.00 uur. De entree is gratis. Het ‘nog net op tijd’ is gemeend. De termijn om een zienswijze in te dienen voor de gemeente Olst-Wijhe sluit op 27 oktober, die voor Raalte op 2 november.

Na jaren van voorbereidingen is het nieuwe bestemmingsplan buitengebied voor de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer bijna een feit. Naar verwachting zullen de raden het bestemmingsplan begin volgend jaar officieel vaststellen. Zowel gemeenten als LTO hebben eerder al diverse (goedbezochte) voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. “Maar toch hebben wij ook veel mensen gesproken die denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen.”, vertellen Paul en Max.

“Iedereen in het buitengebied heeft in het verleden een brief met een wensenformulier voor het bestemmingsplan in de bus gehad. Sommige mensen blijken dat formulier niet eens ingevuld te hebben. Anderen denken dat ze in een als burgerwoning aangemerkte boerderij wonen, terwijl het om een pand met een agrarische bestemming gaat. Dat heeft gevolgen voor de mogelijkheden van je woning. Als je boerderij is aangemerkt als burgerwoning heb je meer mogelijkheden voor interne verbouwingen. Je mag dan eventueel onder voorwaarden oude bedrijfsgedeelten bij je woonruimte aantrekken, terwijl dat andersom niet het geval is.”

Paul en Max wijzen wat dat betreft ook op de nieuwe Europese regelgeving voor de veeteeltsector die in 2014 van kracht wordt. Die zal er ongetwijfeld toe leiden dat sommige agrariërs hun bedrijfsactiviteiten staken. “Velen zijn al gestopt. Er gebeurt momenteel ontzettend veel op het platteland. Zorg dat je goed op de hoogte bent van je persoonlijke situatie. Nu kun je nog een zienswijze indienen. Nu is het nog mogelijk om gratis het bestemmingsplan te laten aanpassen. Over enkele weken niet meer. Dan moet je er voor betalen. Wij kunnen de bezoekers vrijblijvend helpen om hun eigen positie te duiden. Daarom zien we deze avonden ook echt als een laatste kans! Het is de ultieme deadline. Als je nog wat wilt, moet het nú gebeuren!”

A&LV

De presentatie van de avonden is in handen van Max van der Kwaak. Hij gaat bij Hannink Makelaars al vele tientallen jaren over de portefeuille buitengebied. In die hoedanigheid is hij ook aangesloten bij de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de NVM. Ter illustratie: de NVM heeft in totaal drie van dergelijke vakgroepen. Naast A&LV gaat het om wonen en bedrijven. De vakgroep wonen heeft vierduizend leden; de vakgroep bedrijven zeshonderd en de vakgroep A&LV ‘slechts’ 120. “Max is de enige in de omgeving die zo veel ervaring heeft met landelijk agrarisch vastgoed”, vertelt Paul. “Hij is dan ook de aangewezen persoon om deze avonden te leiden.” “Ten tijde van de reconstructiewet hebben we ook een dergelijke informatiebijeenkomst georganiseerd”, vult Max aan. “Die was niet alleen heel goed bezocht, maar het was ook een waardevolle en gezellige middag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.