anton overmars zet al vijftig jaar de toon

Hij ging als achtjarig jochie op notenles bij toenmalig dirigent Caspar Olink en niet lang daarna mocht hij voor het eerst meespelen bij het jeugdorkest van diezelfde vereniging onder leiding van Joke Meulenkamp. Anton Overmars (59) werd afgelopen zaterdag in het zonnetje gezet omdat hij al vijftig jaar ‘amateur blaasmuzikant’ is.

Anton werd zaterdag thuis opgehaald door een aantal mensen van De Bergklanken met paard en wagen. Bij het station stond de rest van de muziekvereniging te wachten om hem het laatste stuk muzikaal te begeleiden naar het paviljoen van de Blekkerhoek in Raalte, waar familie, vrienden en kennissen hem stonden op te wachten en het feest kon beginnen.

Anton werd woensdag 5 oktober 59 jaar. In 1961 werd hij lid van St. Caecilia in Raalte en dat is dit jaar dus vijftig jaar geleden. In de loop der jaren heeft Anton zo’n beetje alle diploma’s op het gebied van de amateurblaasmuziek behaald, namelijk de diploma’s A tot en met D. Vooral die laatste ligt op een behoorlijk pittig niveau.

Anton heeft na een ruim aantal jaren bij St. Caecilia in Raalte zich ook een aantal jaren ingezet bij St. Caecilia in Heeten. In maart 2006, een paar weken voor het jaarlijkse concert van De Bergklanken, had Anton via via vernomen dat De Bergklanken eigenlijk nog wel een hoornist kon gebruiken, zodat ook deze sectie tijdens het concert voldoende bezet zou zijn. Het concert verliep uitstekend en De Bergklanken was Anton erg dankbaar dat hij hen uit de brand had geholpen. Kennelijk was het Anton ook goed bevallen, want een paar dagen later heeft Anton ‘van Wagenmakers Dieks’ zich aangemeld als lid van De Bergklanken.

Sindsdien komt Anton elke dinsdagavond op de fiets naar Luttenberg om te repeteren. Zo combineert hij het muziek maken met een andere passie van hem, namelijk fietsen. Met een vriend fietst hij in de zomervakantie rustig een dikke tweehonderd kilometer per dag om na twee weken per fiets en veerboot een tocht te hebben gemaakt via Noord-Duitsland, Denemarken en Zuid-Zweden weer terug via Polen en Noord-Duitsland naar Raalte. Ook voor dergelijke tochten naarbijvoorbeeld Tsjechië draait hij zijn hand niet om.

Anton is bovendien een graag geziene man die zijn steentje bijdraagt aan de vereniging. Bij allerlei acties (van oud papier tot de kerstboomverkoop) van De Bergklanken is Anton van de partij.

Hij speelt al het grootste deel van zijn leven op de waldhoorn. Dat hij erg muzikaal is blijkt wel uit het feit dat hij elk stuk met het grootste gemak transponeert van een es-partij naar een f-partij. Daarnaast bespeelt hij ook diverse andere instrumenten, zoals gitaar, accordeon en orgel/keyboard. Voor dat laatste heeft hij overigens ook lessen genoten bij Caspar Rodijk, een zeer getalenteerd musicus en gespecialiseerd op kerkorgel.

Ook is Anton groot liefhebber van klassieke muziek. Hij is ook al jaren lid van het Gemengd Koor van de Kruisverheffing in Raalte waar hij de bas-partij zingt.

Toen hij in het voorjaar ´langs zijn neus weg´ een opmerking maakte, dat het in het najaar 50 jaar geleden is dat hij bij Caecilia begon, was dat voor zijn familie aanleiding om hem eens flink in het zonnetje te zetten, aangezien er maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze 50 jaar in de muziek zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.