90 procent van verspreide jekkos gebruikt

De Jekko inzamelbox, bestemd voor de gescheiden inzameling van kleine elektrische apparaten, lege batterijen en kapotte spaarlampen (e-waste), blijkt een succes. In één jaar zijn er 320.000 Jekko’s verspreid in heel Nederland. Volgens onderzoek van TNS NIPO gebruikt bijna 90 procent van de mensen die een Jekko in huis hebben, deze ook daadwerkelijk. De Jekko is een initiatief van Stichting Wecycle (in het leven geroepen door producenten en importeurs van elektronische apparaten).

Jaarlijks verdwijnt 33 miljoen kilo aan klein e-waste in de vuilnisbak. Daarmee gaat dit verloren voor recycling. Wecycle wil dit tegengaan en Jekko helpt daarbij. De inzamelbox wordt gratis verspreid via onder meer scholen, winkels, gemeenten en beurzen of kan tegen verzendkosten worden besteld. De gebruikers zijn enthousiast, blijkt uit onderzoek door TNS NIPO.

Meer dan 70 procent van de gebruikers zou anderen een Jekko aanraden. Ruim 80 procent is van mening dat Jekko bijdraagt aan een beter milieu. Het hele gezin is betrokken bij de inzameling van afgedankt e-waste. De Jekko wordt in huis gehaald door vrouwen (via beurzen), mannen (via winkels) als kinderen (via school). Met resultaat: er werden het afgelopen jaar meer energiezuinige lampen, kleine apparaten en batterijen verzameld en ingeleverd.

Mannen zijn de grootgebruikers van de Jekko. Zij leveren het liefst in bij de milieustraat, terwijl vrouwen juist vaker in winkels inleveren. De Jekko is het populairst onder 55-plussers, die het vaakst van plan zijn om hem te blijven gebruiken.

Jekko is jarig en trakteert drie Jekko-gebruikers. Zorg dat u een Jekko in huis hebt, hang de advertentie uit de Salland Centraal krant voor uw raam en schrijf u in op wecycle.nl/jekko. Dan maakt u de komende drie weken kans op een elektrische scooter!

Recycling

Kleine elektrische apparaten kunnen voor 75 procent worden gerecycled, spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. Dan moeten de gebruikte spullen wel goed worden gescheiden en op de juiste plek belanden. Wecycle werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, de detailhandel, het onderwijs, clubs en verenigingen en consumenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.