470 sporters van 45 verenigingen naar raalte

Op het programma van het Raalter toernooi staan de volgende sportonderdelen: voetbal, judo, gymnastiek, tafeltennis en zwemmen.

De Special Olympics ambassadeurs zijn momenteel bezig met een korte tour langs de trainingen van de deelnemers om aandacht te vragen voor het evenement. Voormalig Europees kampioen g-judo Mario Gallas uit Raalte is woensdag 12 oktober op bezoek geweest bij de judoka’s van de Deventer Sportploeg. Edwin Ophof bezocht die dag een tafeltennistraining bij ZoZijn en zwemmer Michel Tielbeke ging langs bij de zwemlessen van de Zonnehof.. Turnster Joy Goedkoop bezoekt op woensdagmiddag 19 oktober de deelneemster van RGV Kwiek en voetbalambassadeur René Eijkelkamp verzorgt tijdens de Special Olympics de prijsuitreiking bij het voetbal. De Raalter judoka en sporttalent van het jaar Rico Harder verricht samen met zijn mede-ambassadeur Mario Gallas de prijsuitreiking van de judowedstrijden.

Het evenement wordt zaterdag 22 oktober om 8.30 uur geopend met de Special Olympics Torch Run.

Edwin Ophof brengt samen met leerlingen van basisschool De Zonnehof en een politiedelegatie het Special Olympics vuur (Flame of Hope) vanaf het politiebureau Raalte, via Vital Centre Raalte en de sportvelden van Tijenraan naar sportcentrum Tijenraan. Daar wordt de groep rond 9.35 uur verwacht. “Dat wordt heel spectaculair”, vertelt Brigit Trooster, sportconsulente bij de gemeente Raalte en medeorganisator van de Special Olympics Regionale Spelen in Raalte. “Van elke club zal een kleine delegatie de sporthal betreden, uiteraard met veel toeters en bellen. Ze leggen ook de Special Olympische eed af. Ik kan iedereen aanraden om daarbij een kijkje te nemen.”

Het is de eerste keer dat een dergelijk groot G-sporttoernooi plaatsvindt in Raalte. “In het kader van de landelijke campagne om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen, wil de Provincie Overijssel de breedtesport stimuleren”, vertelt Brigit. “Met het oog daarop leek het de provincie een goed idee om ook hier een regionale versie van de Special Olympics te organiseren. Er is voor Raalte gekozen vanwege het grote zwemtoernooi dat zwemvereniging SAVAS hier vorig gehouden heeft. Tijenraan bleek daarvoor een prima locatie en ook de organisatie was goed. Daarop is de gemeente Raalte gevraagd om mee te werken. En dat wilden we natuurlijk van ganser harte! We willen hier immers een actief beleid voeren ten aanzien van sportstimulering voor mensen met een beperking.”

De overkoepelende organisatie van het Raalter toernooi bestaat uit afvaardigingen van de provincie, de gemeente, SAVAS en de Deventer Sportploeg. De vijf verschillende sporten vallen elk onder een commissie die bestaat uit leden van lokale sportverenigingen. “Bij andere soortgelijke toernooien vinden de sportonderdelen soms plaats op meerdere locaties. Wij hebben er heel bewust voor gekozen om alles onder één dak samen te brengen. Dat is veel leuker. Voor de sporters, hun begeleiders, hun familieleden en vrienden en de rest van het publiek!”

Om de spelvreugde te verhogen, hebben de regionale Special Olympics toernooien dan ook geen traditionele toernooi-opzet. Bij alle onderdelen behalve judo wordt de hele ochtend gebruikt om de verrichtingen van de deelnemers te bekijken en ze (naar sterkte) in te delen in de juiste poule. Brigit: “Alleen al bij voetbal hebben we vijf poules en bij judo negentien. Natuurlijk is het sportieve aspect belangrijk, de deelnemers strijden om een medaille, maar het plezier is zeker net zo belangrijk!”

De wedstrijden beginnen om 10.15 uur. De hele happening duurt tot 18.15 uur en wordt afgesloten met muzikale optredens. Meer informatie is te vinden op staging2.sportserviceoverijssel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.