welsumse molen genomineerd voor molenprijs

Molen ‘Houdt Braef Stant’ in Welsum is een van de zeven genomineerde molens voor de BankGiro Loterij Molenprijs. Daarnaast is het de enige genomineerde molen in Overijssel en Gelderland. Tot 28 september kan het Nederlandse publiek een stem uitbrengen op een van de genomineerde molens. De winnende molen krijgt een bedrag van 50.000 om het ingediende plan te realiseren.

Om de molenprijs te winnen, moeten de molen zoveel mogelijk stemmen verzamelen. Stemmen kan op staging2.molenprijs.nl

De ‘Molen Houdt Braef Stant’ te Welsum is een molen met een uitzonderlijk hoge stelling. Momenteel wordt er gewerkt aan de afronding van een grootschalige restauratie van de molen.

Door de slechte toestand van de molen stond deze jarenlang stil. Nu de restauratie bijna aan zijn einde is en de molen weer maalvaardig is, gaat een vrijwillige molenaar de molen weer regelmatig laten draaien. Toch is het ook na restauratie niet mogelijk om de molen regelmatig open te stellen. Hoewel hiertoe wel het voornemen bestaat, is dit niet mogelijk omdat de molen ook als woonhuis fungeert. De begane grond en de eerste verdieping van de molen zijn in gebruik als woning. Om de molen te kunnen bereiken moet men nu door de woongedeelten om de trap naar de maalzolder op de tweede verdieping te kunnen bereiken.

Om mensen meer te laten genieten van de molen is er een speciaal plan opgesteld met een trap die aan de buitenkant van de molen wordt bevestigd. Vandaar kan via een wenteltrap de maalzolder op de tweede verdieping bereikt worden. Ook zal een sanitaire voorziening en een parkeerplaats worden aangelegd. Zodoende hoeft men niet meer door onze woongedeelten en kan de molen opengesteld worden voor publiek.

“We willen allerlei molenaarsattributen tentoonstellen en andere documenten en onderdelen om de historie van de molen ’Houdt Braef Stant’ in beeld te brengen. Denk hierbij aan foto’s, gereedschap, zeven, windvanen. Graag zouden wij hier ook schoolkinderen ontvangen, die wij rondleiden door de molen en dit te combineren met een programma over de boomgaard met oude fruitrassen en de poele. Zodoende komt ook educatieve functie van de molen naar voren. Dit sluit tevens aan bij ons voornemen om de molen veel meer te gaan gebruiken voor culturele doeleinden”, laat de organisatie weten.

“De jongste grootschalige restauratie, maar ook de voorgaande restauratiewerkzaamheden, kwamen echter voor mijn man en mij als particuliere eigenaars voor een groot deel voor eigen rekening. Voor de buitentrap, als hierboven beschreven, zijn helaas geen financiële middelen beschikbaar en derhalve zijn deze aanpassingen alleen mogelijk met steun van de molenprijs.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.