twan schiphorst klaar voor londen

Twan Schiphorst (20) uit Raalte stapt donderdag op het vliegtuig naar Londen om deel te nemen aan de World Skills op het onderdeel metselen. De World Skills is een beroepenwedstrijd met deelnemers uit de hele wereld. Meer dan duizend deelnemers gaan in ruim vijftig verschillende beroepen de strijd met elkaar aan.

De opzet en presentatie doen denken aan de Olympische Spelen met een grote openingsceremonie op dinsdagavond 4 oktober en een slotmanifestatie op zondag 9 oktober. De wedstrijden zijn van 5 tot en met 8 oktober en komen er naar verwachting ruim 150.000 bezoekers.

Begin april werd Twan benaderd door een vertegenwoordiger van Fundeon, het grote kenniscentrum voor bouw en infra, om Nederland te vertegenwoordigen in Londen. Dat was tegen alle verwachtingen in, omdat Twan Schiphorst tweede was geworden bij de Nederlandse bouwkampioenschappen. De winnaar op het onderdeel metselen trok zich terug omwille van de zondagsrust.

Vanaf dat moment kwam er veel in beweging. BouwBasic , het opleidingsbedrijf voor de bouw in de regio Deventer, Raalte en Zutphen was toen nog werkgever van Twan. Hij was in de laatste fase van zijn opleiding allround metselaar.

Bouwbedrijf Vosman uit Raalte, waar Twan inmiddels in dienst is getreden, trad op als leerbedrijf. Beide bedrijven waren meteen laaiend enthousiast. Remco Harink, een van de directeuren van Bouwbedrijf Vosman, sprak van een unieke kans in je leven. Volgens coördinator Anton Sibelt van BouwBasic is het een prachtige gelegenheid voor promotie van de bouwtechniek. “Door de vergrijzing zijn we de jongeren in de komende jaren hard nodig. Twan is een schitterend voorbeeld voor het vakmanschap in de bouw.”

Om goed voorbereid aan de start te staan werden diverse trainingsweken georganiseerd, samen met de deelnemers die uitkomen op de onderdelen timmeren en tegelzetten. Begin juli werden in grote lijnen de tekeningen van de werkstukken van Londen bekend en kon er doelgericht getraind worden.

Op woensdag 5 oktober staan op het onderdeel metselen 25 deelnemers tot het bot gemotiveerd voor hun muurtje om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Er moeten drie modules gemaakt worden waar ze maximaal 22 uur de tijd voor krijgen.

De juryleden zijn afkomstig uit de deelnemende landen. Heel speciaal zijn de totaal verschillende metseltechnieken die de deelnemers toepassen. Met name werkwijze van de deelnemers uit de Aziatische landen zorgt soms voor de nodige hilariteit terwijl het eindproduct vaak van een hoog gehalte is zo leerde de ervaring van oud- deelnemers.

Naast de praktijktrainingen werden voor de meer dan vijftig Nederlandse deelnemers teambuildingsdagen georganiseerd. Afgelopen week was er een bezoek aan de minister en een diner met de Engelse ambassadeur in Nederland. Ook de mediatraining, mental training en Engelse les moeten ervoor zorgen dat Twan samen met de overige deelnemers een topprestatie kan leveren.

Alleen winst telt, hoewel er ook sprake is van verbroedering. Zo zitten er in de megagrote gereedschapskist die afgelopen week al op transport ging, naast alle mogelijk denkbare metsel- en elektrische gereedschappen, ook diverse gadgets en Nederlands promotiemateriaal om uit te delen aan de andere deelnemers bij het metselen.

Het wordt voor Twan en zijn familie, werkgevers en supporters, hoe het ook afloopt ,een onvergetelijke ervaring. Op de site staging2.worldskills-team.nl staan verschillende foto’s en filmpjes van Twan in actie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.