superhelden centraal tijdens kinderboekenweek

Tijdens de kinderboekenweek van woensdag 5 tot en met zaterdag 15 oktober staat het thema heldenmoed centraal. Superhelden! Over dapper durven zijn. In deze week is het feest voor alle durfals (4 tot en met 12 jaar) in Raalte, Heeten en Heino.

Als je van tekenen houdt kun je meedoen met de illustratieworkshops in de Bibliotheken van Heino en Heeten op zaterdag 8 oktober. Op woensdag 12 oktober kun je in Raalte terecht. Tijdens deze workshops kunnen kinderen leren wat het is om te werken als illustrator: hoe maak je een illustratie bij een tekst? Hoeveel ruimte heb je voor je eigen fantasie? Moet je goed kunnen tekenen?

Op woensdag 12 oktober zijn de kinderen in Heeten en Heino welkom om te komen knutselen. Er wordt voorgelezen en je kunt geschminkt worden. Kom naar dit gezellige feestje tussen 14.00 en 16.00 uur.

In Raalte is het natuurlijk ook feest in het héle Kulturhus. Er is lekkers, je kunt geschminkt worden, er zijn twee wedstrijden (masker maken en verkleden) en er is een leuke voorstelling van Poppentheater Kletskous voor de onderbouw van de basisschool. Het is net als andere jaren hartstikke leuk om te komen! Voor meer over de wedstrijden kijk op staging2.bibliotheekraalte.nl

De kleuters uit de groepen 1 en 2 brengen met school een bezoek aan de bibliotheek of infoplein in hun eigen kern. Ze ontdekken wat er allemaal in de bibliotheek is en hoe je dat kunt lenen of weer inleveren. Het leuke boek Kleine Ezel en de durfal wordt voorgelezen aan de kleuters. Het is altijd weer feest in de bibliotheek! Op een aantal scholen komen schrijvers in het kader van de Kinderboekenweek. Ze bezorgen de kinderen een onvergetelijk heldhaftige ervaring. De schrijvers die dit jaar komen zijn Thijs Goverde, Kees Opmeer en Leny Grootel.

In veel kinderboeken staat de hoofdpersoon op een bepaald moment voor een keuze: grijp ik in of blijf ik aan de zijlijn staan. De keuze om iets te doen, maakt dat helden worden geboren. De kinderboekenweek 2011 wordt een eerbetoon aan alle kinderboekfiguren die dapper durven te zijn.Van Tiuri uit De brief voor de koning tot Iwan Olsen uit Pudding Tarzan.

Een superheld hoeft niet iemand met bijzondere krachten te zijn, ook een ogenschijnlijk kleine daad kan iemand tot een grote held maken, zoals de dieren in de verhalen van Toon Tellegen, die met kleine daden zichzelf onsterfelijk maken. In de kinderliteratuur zijn veel grote en kleine helden te vinden. Naast bewerkingen van klassieke heldenverhalen over bijvoorbeeld Odysseus, worden ook nieuwe helden gecreëerd. Vaak zijn het helden tegen wil en dank, zoals Harry Potter. Overeenkomst tussen alle kinderboekhelden is dat hun naam niet verloren zal gaan.

Voor ouders die tijdens de kinderboekenweek lid worden ligt er een leuk cadeau klaar: een verzamelalbum en plaatjes van helden om in te plakken. Vooral leuk voor uw kind dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.