sanering olasfaterrein gaat tweede fase in

Gekozen is voor een in situ techniek, dat wil zeggen dat de bodem wordt gesaneerd zonder af te graven. De meest vervuilde plekken worden met stoom gereinigd terwijl op het overige deel een oxidatiemiddel in de grond wordt gebracht. De benodigde stoom wordt afgenomen van het naastgelegen Abbott Biological. Door de stoom wordt de vervuiling verhit en vloeibaar gemaakt of verdampt. Via vacuümbuizen kan de vervuiling uit de grond worden getrokken, waarna het door een scheidingsinstallatie wordt gesplitst in gas, water en olieresten. Het water wordt via zand- en koolstoffilters verder gezuiverd en kan daarna in de IJssel worden geloosd.

Het is de bedoeling dat een deel van het terrein over 3 jaar zo schoon is dat Abbott het in gebruik kan nemen om uit te breiden. Ook de bodem in de IJssel is vervuild en moet aangepakt worden. Deze oeverstrook wordt in 2012 gebaggerd.

Vorige week gaven gedeputeerde Ineke Bakker (Milieu en wonen) en wethouder Cor van den Berg van Olst-Wijhe samen door middel van een stoomstoot het officiële startsein voor de sanering van de ondergrond.

De kosten van de sanering bedragen ruim 25 miljoen en worden betaald door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.