rood voor rood regeling op de schop

De Rood voor Rood-regeling wordt binnenkort aangepast. De regeling die het voor eigenaren van landschapsontsierende gebouwen in het buitengebied van de gemeente Raalte mogelijk maakt een stal te ruilen voor een bouwkavel, gaat op de schop. Aanleiding hiervoor is getouwtrek over een Rood-voor-Rood-casus aan de Berkendijk in Heino.

Er bestaat namelijk teveel speelruimte voor subjectieve inzichten in de spelregels voor de regeling, vindt de gemeenteraad van Raalte. De aanleiding voor de wijziging van de regels is de toestemming die het college van B&W van Raalte gaf voor de bouw van een woning die aan de overkant van de Berkendijk lag. Aan de ene kant van de weg mocht een stal gesloopt worden, aan de andere kant van de weg werd toestemming gegeven voor de bouw van een woning.

De huidige bewoner van het pand aan de overkant van de weg krijgt hierdoor een woning in zijn zicht, die er eerder nog niet stond. Volgens de kaders van de regeling mag dat en dat werd in dit specifieke geval nog door de gemeenteraad gehonoreerd. Wel vindt de raad dat de regels na dit geval moeten worden aanpast. “De kaders bieden teveel ruimte voor versnippering,” was het eenstemmige geluid van de raad. Alleen de VVD wilde de kaders niet aanpassen, omdat diezelfde regeling vorig jaar ook al aangepast werd.

Omdat op de Berkendijk een nieuwe woning gebouwd mag worden in een open agrarisch gebied, wordt het uitzicht van de bewoners van het huis dat er al staat daardoor aangetast. Daarom mag er bij Rood-voor-Rood binnenkort alleen nog op de bestaande kavel of aansluitend op bestaande bebouwing gebouwd worden.

De bewoners van het bestaande huis mogen overigens wel planschade verhalen. Deze komt dan niet voor rekening van de gemeente, maar van de mensen die de kavel aan de overkant van de weg betrekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.