raalte betaalt leges id kaarten terug

De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat er geen leges mogen worden geheven voor een Nationale Identiteitskaarten van inwoners van 14 jaar en ouder.

Raalte

De gemeente Raalte heeft in november 2010 al besloten dat zij bij deze uitspraak van de Hoge Raad alle betaalde leges zou terugbetalen aan haar inwoners. In totaal gaat het om 2.932 Nationale Identiteitskaarten die op of na 7 oktober 2010 zijn verstrekt aan inwoners van 14 jaar en ouder. De betreffende inwoners ontvangen deze week een brief met uitleg hoe zij hun geld terug ontvangen.

Een identiteitskaart kost in de gemeente Raalte 43,85 euro. Het terugbetalen van de leges gaat de gemeente ruim 128.500 euro kosten.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bekijkt de gevolgen van uitspraak voor de toekomstige legesheffing voor de Nationale Identiteitskaarten. Met ingang van vandaag en tot het Ministerie van Binnenlandse Zaken tot iets anders besluit, heft de gemeente Raalte geen leges meer voor de Nationale Identiteitskaarten aan inwoners van 14 jaar en ouder.

Voor inwoners tot en met 13 jaar geldt volgens de ‘Wet op de identificatieplicht’ geen wettelijke identificatieplicht. Voor hen is het daarom niet noodzakelijk om een Nationale Identiteitskaarten te hebben. Vaak wordt deze door hen gebruikt om te kunnen reizen naar het buitenland. De uitspraak van de Hoge Raad heeft daarom geen gevolgen voor inwoners tot en met 13 jaar. Om die reden krijgen zij dus geen leges terug.

Olst-Wijhe

Ook inwoners (vanaf 14 jaar) van de gemeente Olst-Wijhe hoeven vanaf nu niet meer te betalen voor identiteitskaarten. Spoedaanvragen kosten nog wel geld en ook inwoners jonger dan 14 jaar betalen gewoon voor het identiteitsbewijs.

De aanvragers die eerder een bezwaarschrift hebben ingediend krijgen restitutie van de leges. Deze mensen zullen binnen vier weken een brief van de gemeente ontvangen. Ook aanvragers die tot zes weken terug een aanvraag hebben ingediend krijgen, na ondertekening van een bezwaarschrift, hun betaalde leges terug. Deze mensen zullen binnen vier weken een brief van de gemeente ontvangen.

Klanten die geen bezwaar hebben aangetekend en waarvan de identiteitskaart langer dan zes weken geleden is aangevraagd, krijgen geen leges terugbetaald. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het klantcontactcentrum via gemeente@olst-wijhe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.