ponyweek heeten mooi voor mekaar

Vanwege de vijftigste editie heeft de feestweek dit jaar een gouden randje.

In 1962 vond de eerste pony- en paardenjaarmarkt plaats en in de loop der jaren is het evenement uitgegroeid tot een begrip. Niet alleen in Nederland, maar ook over de landsgrenzen heen. De ponymarkt vormt inmiddels het stralend middelpunt van een negendaagse feestweek. “De Ponyweek zorgt voor een enorme saamhorigheid in Heeten”, vertelt Frank. “We beleven de feestweek met z’n allen en organiseren het ook met z’n allen. Als ik de Ponyweek moet samenvatten dan zeg ik: ‘Mooi voor mekaar’. Daarmee bedoel ik niet alleen dat het goed georganiseerd is, maar ook dat we het met elkaar én voor elkaar doen. Die lijn gaan we ook de komende jaren doorzetten.”

Bijzonder dit jaar is dat de kerk speciaal voor het jubileum een hele andere bestemming krijgt. Elf kunstenaars uit Heeten exposeren in totaal 24 tot 30 werken in de kerk. “De kerk staat natuurlijk niet alleen fysiek midden in de samenleving, maar ook op sociaal gebied”, stelt Frank. “We zijn dan ook enorm blij en trots dat het kerkbestuur de kerk een week lang beschikbaar stelt als expositieruimte. En om de kerk nog meer neer te zetten als middelpunt, wordt het gebouw letterlijk in de schijnwerpers gezet.”

Het centrale thema van de kunstwerken is natuurlijk ‘Vijftig jaar Ponyweek’. Niet alleen Heetense kunstenaren exposeren hun werken, ook kinderen van de St. Bernadetteschool hebben speciaal voor de gouden editie kunstwerken gemaakt. Ook deze kunstwerken zijn te bewonderen in de kerk. De expositie is gratis te bezoeken, wel wordt er een vrije gift gevraagd. De opbrengst hiervan gaat naar Caritas, de parochiële instelling die zich inzet voor de medemens die wat minder te besteden heeft.

Aangezien de kerk vol staat met kunstwerken, vindt de gebedsdienst zondag om 10.30 uur plaats in de tent. Alle vijf koren, van kinder- tot vrouwen- en mannenkoor, werken mee aan de dienst. Dit betekent dat in totaal bijna 120 zangers en zangeressen hun zangkunsten laten horen.

Ook op muzikaal gebied komen bezoekers aan hun trekken. Zo treden onder andere de Zotte Zusjes, Cees Coolen, duo Feestlift, Jackques Herb, DJ Otten en DJ Theo op. De echte muziekliefhebber moet natuurlijk op zaterdag 1 oktober naar Pleinpop. Vanaf 21.00 uur staan Queenmania, Shaydie, Crystal Dream, Wolter Kroes, Band zonder Banaan, Come Again en DJ Bas op het podium.

Naast een programma vol amusement, valt er ook op sportief gebied genoeg te beleven. Zo kun je meedoen aan skeelertocht, een viswedstrijd en een fietstocht. Bovendien houdt de Zonnebloem een rolstoelwandeltocht. Natuurlijk is er ook voor de paardenliefhebbers genoeg bekijks. Zo kun je een samengestelde menwedstrijd bezoeken of kijken naar de Pony-Motortoertocht, Oude Werkpaardjes toertocht en Sallandse Pony Oldtimer trekkertoertocht.

Het volledige programma van de Ponyweek is op staging2.ponyweek.nl te vinden.

Terug van weggeweest

Mensen die er vijftien tot twintig jaar geleden bij waren zullen het zich misschien nog wel herinneren; de Ponyshow. Een ‘verschrikkelijk gezellige’ avond vol muziek en entertainment. Voor de jubileumeditie staat deze show eenmalig weer op het programma. En de presentatie ligt natuurlijk weer in handen van oud-Heetenaar en RTV Oost-coryfee Willy Oosterhuis. Hierbij wordt hij ondersteund door het showorkest Willie & the Wallies. “De woensdagavond zal dit jaar vol staan met amusement, emotie en humor. En het leuke is dat iedereen kans maakt om mee te doen aan de show. Een zoeklicht bepaalt namelijk de deelnemers”, licht Frank toe. “En Willy kennende komt hij altijd wel weer met een verrassing op de proppen.”

Ponymarkt

De ponymarkt, op woensdagavond, is uitgegroeid tot een van de grootste pony- en paardenmarkten van Europa. Natuurlijk zal de opening van de jaarmarkt op een ludieke manier verricht worden. Hoe dit precies zal gebeuren wil de organisatie natuurlijk nog niet prijsgeven. “Het zal in ieder geval spectaculair zijn en we gaan letterlijk over de markt heen. Oud en nieuw wordt bij elkaar gebracht en de echte Heetenaar moet hier bij zijn.” De openingshandeling zal dit jaar verricht worden bij de hoofdingang aan de Dorpsstraat, ter hoogte van ’t Trefpunt. Deze vindt plaats om 9.00 uur. De markt is overigens al geopend vanaf half zes.

Creatieve Expo

De Creatieve Expo Commissie houdt ook dit jaar weer een markt vol creatieve ideeën. Naast een bezoekje aan de negentiend stands vindt er ook een verloting plaats. Met de lootjes maak je twee keer kans op leuke prijzen. Naast de verloting bij de verlotingskraam doe je ook mee met de Prijzenslag, waarmee je extra prijzen kan winnen. Iedere 50 minuten is er bij de vrouwentent een trekking. In totaal zijn er vijf trekkingsrondes, per keer zijn er tien extra prijzen. De opbrengst van de verloting gaat naar het goede doel ‘blinde geleide hond’. De markt vindt plaats op woensdag 28 september in de vrouwentent en start om 9.00 uur.