plannen buitengebied salland ter inzage

De ontwerpbestemmingsplannen voor het buitengebied van Salland liggen vanaf vrijdag ter inzage. Volgens de betrokken wethouders Wout Wagenmans (Raalte), Cor van den Berg (Olst-Wijhe) en Marco Swart (Deventer) zou in principe geen enkele bewoner van het buitengebied voor verrassingen mogen komen te staan. “Iedereen die er leeft en werkt is erbij betrokken geweest. Maar dat wil niet zeggen dat ook echt iedereen blij zal zijn! Wat je ook doet, je houdt altijd ongelukkige mensen over.”

De betrokken wethouders vertelden woensdag tijdens een persmoment dat de mogelijkheden voor de bewoners (zowel burgers als agrariërs, zowel eigenaren van landgoederen als recreatiebedrijven) er in principe alleen maar op vooruit gaan. Het plan biedt ruimte voor verbreding van agrarische bedrijven en leidt schaalvergroting binnen deze sector in goede banen.

In gesprekken met agrariërs is in beeld gebracht wat hun ontwikkelwensen zijn. Waar mogelijk zijn deze meegenomen in het bestemmingsplan. Ook zijn er mogelijkheden voor nieuwe functies, bijvoorbeeld recreatie, als de agrarische bedrijfsvoering beëindigd is. De ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied vormt hierbij de rode draad, maar volgens de betrokken wethouders blijven de eisen die wat dat betreft gesteld worden aan (agrarische) ondernemers redelijk.

“Het is niet onze bedoeling geweest om de boel helemaal vast te leggen. We willen iedereen die in het gebied actief is de kans geven om zijn/haar dromen waar te maken.” Wagenmans: “Nevenfuncties voor agrarische bedrijven waren in het vorige bestemmingsplan nagenoeg niet mogelijk. Het was star. Met het nieuwe bestemmingsplan hebben we het gebruik flexibeler gemaakt. Meer mogelijkheden voor ondernemers, een duidelijke winst! Ten opzichte het oude bestemmingsplan, maar ik denk ook ten opzichte van het bestemmingsplan daarvoor. ”

De drie wijzen in die context ook op de nieuwe Europese regelgeving voor de landbouw die in 2013 van kracht wordt. “Ook in Salland zullen agrariërs andere manieren zoeken om in hun bestaan te voorzien. Daar hebben we rekening mee willen houden.”

Ook op het gebied van landgoederen kan er meer. Zo is het voortaan mogelijk om via een eenvoudige procedure de functie van een landhuis te wijzigen, bijvoorbeeld in die van kantoor of hotel. Ook voor de eigenaren van karakteristieke gebouwen, zoals de typisch Sallandse boerderij (met wolfsdak) zijn er extra mogelijkheden. Om het behoud van deze panden te stimuleren, kan onder voorwaarden een extra woning in deze panden worden gerealiseerd.

Het gezamenlijke buitengebied van de drie gemeenten omvat circa 39.000 hectare. Daarvan valt ruim 17.000 hectare onder de gemeente Raalte en ruim 11.000 onder Olst-Wijhe. Volgens de drie wethouders is het uniek dat de gemeenten gezamenlijk aan de slag zijn gegaan. Daarmee moest de eenheid van het buitengebied worden bevorderd. Wagenmans: “We wilden bovenal het eigen karakter van Salland behouden en waar mogelijk versterken. Dat was niet gelukt als iedere gemeente zelf met het bestemmingsplan aan de slag was gegaan.” Van den Berg vult aan: “Nu heeft iedere gemeente nog steeds een eigen bestemmingsplan, maar waar het mogelijk was, zijn we samen opgetrokken. Daardoor zijn er enkele verschillen, maar vooral ook veel overeenkomsten.”

De ontwerpbestemmingsplannen van de drie gemeenten liggen nog tot en met 27 oktober ter inzage. Deze periode kunnen betrokkenen nog zienswijzen indienen. Daarna nemen de gemeenteraden een besluit. Naar verwachting zullen de definitieve plannen begin 2012 worden vastgesteld.

De drie betrokken gemeenten presenteren de komende dagen afzonderlijk van elkaar een drietal informatieavonden. Inwoners van de gemeente Raalte zijn woensdag 21 september van 19.30 tot 22.00 uur welkom in De Leeren Lampe. Voor Olst-Wijhe is er op donderdag 22 september een informatieavond gepland in Café-Restaurant Ripperda in Den Nul. Ook deze duurt van 19.30 tot 22.00 uur. De informatieavond in Deventer is aanstaande maandag.

De bestemmingsplannen zijn te zien op staging2.sallandbuiten.nl en op staging2.ruimtelijkeplannen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.