opbrengst boekenmarkt voor hulpproject r4r

R4R, oftewel Raalte for Romania, presenteert op zaterdag 1 oktober een grote boekenbeurs in het Annahuis in Raalte. De opbrengst is bestemd voor het eerstkomende ontwikkelingsproject van R4R in Roemenië. “Verwar onze markt niet met de andere boekenmarkten in het Annahuis”, vertellen Hettie Nijhuis en Hans Beens van R4R. “De onze is veel groter. De bezoekers mogen rekenen op meer dan veertigduizend boeken. We zijn het hele jaar door bezig om de boeken te sorteren!”

Het wordt inmiddels de derde editie van de boekenmarkt van R4R. De Raalter vereniging borduurt voort op het succes van eerdere grote boekenmarkten in de Eusebiuskerk in Arnhem. “De club mensen die de markt daar organiseerde, heeft er begin 2009 een punt achter gezet”, vertelt Hans. “De opbrengst van die markt ging naar wisselende goede doelen. Daar was R4R er ook ooit eentje van. Toen de organisatoren van die markt aangaven te willen stoppen, vroegen ze ons of wij geen interesse hadden om hun collectie boeken over te nemen en onze eigen markt te organiseren. En dat leek ons wel wat. Met hun boeken konden we meteen beschikken over een startcollectie van tienduizenden boeken. Daarnaast zamelen we zelf boeken in en krijgen we boeken binnen van een kringloopwinkel in Arnhem. In oktober 2009 hielden we onze eerste boekenmarkt en het was meteen een groot succes.”

De nieuwe boeken worden allemaal gekeurd en gesorteerd op categorie: bekende schrijvers; kinderboeken; religie; anderstalig; pockets; hobby; geschiedenis; aardrijkskunde en waardevolle boeken. Beschadigde en/of verouderde boeken verdwijnen in de papiercontainer. De collectie is inmiddels zo groot dat R4R een schuur heeft gehuurd om de boeken in onder te brengen.

De eerste editie van de boekenmarkt van R4R bracht 2.000 euro op. De editie van vorig jaar verliep wat minder, maar dat had alles te maken met de verbouwing van het Annahuis, waardoor het aanbod gehalveerd moest worden. Hettie en Hans hopen op voorzichtige groei.

“Het is ons doel om er op termijn 5.000 euro per jaar aan over houden. Dat moet kunnen. Met onze collectie zijn we één van de grotere boekenmarkten in de regio. In principe mikken we op mensen uit heel Nederland. Het is de ideale plek voor koopjesjagers!” Hettie: “Ik heb me laten vertellen dat er bij de eerste editie iemand met een eerste druk van W.F. Hermans is gaan lopen. Bij ons gekocht voor maar 2 euro, terwijl een verzamelaar er graag meerdere tientjes voor over heeft. En zo zal er wel vaker een diamantje tussen zitten. Dat zijn de krenten in de pap voor de echte liefhebber. De kans om dergelijke koopjes tegen te komen, hoort ook bij de charme van een boekenmarkt!”

De boekenmarkt in het Annahuis duurt van 9.30 tot 17.00 uur.

Acties

R4R is een jongerengroep van de Protestantse Gemeente Raalte die zich inzet voor Roemenië. Aanvankelijk gebeurde dat met geldinzamelingsacties, maar inmiddels hebben de leden van R4R ook zelf twee ontwikkelingsprojecten gerealiseerd in het land. In 2008 knapte een afvaardiging van R4R een school voor speciaal onderwijs op; in 2010 werd een badhuis gerealiseerd voor een grote Romagemeenschap die het tot dusverre zonder sanitaire voorzieningen moest doen. Op dit moment oriënteert R4R zich op een nieuw ontwikkelingsproject voor 2012. Om dat alles te financieren, organiseert R4R diverse activiteiten en acties zoals de jaarlijkse boekenmarkt in het Annahuis en de pepernotenactie. R4R zal in november weer langs de deuren gaan in Raalte voor deze laatste actie. Deelname aan een project staat ook open voor jongeren (16 tot 26 jaar) die niet zijn aangesloten bij een kerk. Vooral handige jongeren zijn welkom. Meer informatie op staging2.r-4-r.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.