naast sdol is eagles gewoon mijn clubje

Hij was medeverantwoordelijk voor het opknappen van sportpark De Achterberg in Luttenberg en is op veel meer gebieden actief in het dorp. Maar niet alleen in Luttenberg is Herman Holtmaat (59) een bekend gezicht. Ook in Deventer is Holtmaat zeer actief. Als directielid van het ROC Aventus, maar ook bij zijn geliefde club Go Ahead Eagles.

“Tot twee jaar geleden was ik directeur van de opleiding ‘Economie & Ondernemen’, maar sinds een reorganisatie ben ik verantwoordelijk voor alle gezondheidsopleidingen in de Stedendriehoek (Apeldoorn – Deventer – Zutphen). Ik heb altijd al in het onderwijs gezeten en heb mijn hele leven in Deventer gewerkt. Ik ben ook contactpersoon voor de gemeente Deventer, ben lid van MKB Deventer en zit ook nog in een aantal commissies”, legt Holtmaat zijn betrokkenheid met de Hanzestad uit.

Alsof deze functies nog niet genoeg tijd in beslag nemen, nam Holtmaat er een aantal jaren geleden nog een behoorlijke functie bij. Hij trad namelijk toe tot de Raad van Commissaris van ‘zijn’ Go Ahead Eagles. “Vanuit mijn werk bij het ROC had ik al veel contact met Go Ahead Eagles. Wij leverden bijvoorbeeld stagiaires beveiliging en horeca. Bovendien ben ik gewoon een hele grote Eagles-fan. Ik heb al vanaf mijn zestiende een seizoenkaart van de club. Wanneer er Luttenbergers naar de wedstrijd gingen, dan zorgde ik dat ik er ook bij was.”

Holtmaat begon tien jaar geleden vanuit ROC Aventus met activiteiten bij de stadionclub in Deventer. In eerste instantie om de kantoororganisatie te regelen. Vijf jaar geleden werd hij door de voorzitter gevraagd of hij misschien in de Raad van Commissarissen wilde stappen als verantwoordelijke voor Personeel en Organisatie. Holtmaat hoefde niet lang na te denken en zei direct ja. “Naast SDOL is Go Ahead gewoon mijn clubje. Dan hoef je niet na te denken”, zegt Holtmaat. “Het is fantastisch om je steentje bij te dragen bij de club waar je fan van bent. Bovendien krijg ik op deze manier een mooi kijkje in de keuken van de club.”

Ambitieus

Op het moment dat Holtmaat toetrad ging het niet zo goed met de club. In 2002 was de club namelijk bijna failliet. Weglopen deed Holtmaat niet. “Het blijft toch je club, in goede en slechte tijden. Ik ben een supporter voor het leven. Inmiddels gaat het fantastisch met de bewoners van de Adelaarshorst. “Onze ambitie is bovenin de Jupiler League meedraaien”, zegt Holtmaat. “En wie weet kunnen we op termijn ook gaan denken aan de Eredivisie. Bovendien zijn we op dit moment natuurlijk bezig met de plannen voor de renovatie van het stadion. Het is de bedoeling dat de schop in de loop van volgend jaar de grond in gaat voor het eerste gedeelte.”

Het stadion blijft gewoon op dezelfde plek en gaat niet verhuizen. “Go Ahead Eagles is een volksclub en dat willen we zo houden. We hebben wortels in de samenleving en daarom moet het stadion in een woonwijk staan. Wij willen een Engelse uitstraling creëren. En dat kan ook vanwege ons fanatieke publiek.”

Met de komst van Marc Overmars als Technisch Directeur heeft de eerstedivisieclub goud in handen. “Hij heeft heel veel verstand van zaken en bovendien ook nog eens enorm veel connecties. Hij is namelijk nog steeds bevriend met Jari Litmanen en hierdoor krijgen wij vaak tips over goede Finse voetballers. En hij is natuurlijk gewoon een geweldige ambassadeur voor de club.”

Luttenberg

In zijn woonplaats Luttenberg is Holtmaat nog altijd zeer actief op maatschappelijk gebied. 26 jaar lang was hij voorzitter van SDOL, maar in 2006/2007 droeg hij de hamer over. Wel bleef hij voetballen bij de veteranen en handbal- en voetbalscheidsrechter. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan en Holtmaat ging door met zijn vrijwilligerswerk bij de club. Zo maakte hij zich hard voor het vernieuwen van de kantine, de sporthal en de kleedkamers. Ook kreeg Luttenberg een eigen kunstgrasveld en een trapveldje voor de jeugd. “Ik durf te zeggen dat ons sportpark één van de mooiste sportparken van Salland is. De accommodatie is top.”

Terwijl Holtmaat vol trots de accommodatie laat zien valt er iets op. In het verzorgingshok hangt namelijk een shirt die Holtmaat liever niet ziet. “Dat shirt is van Erwin Vloedgraven. Hij is verzorger van FC Zwolle en SDOL. Zolang deze in het hok blijft hangen is het goed. Want verder komt alleen Go Ahead Eagles er in.”

De ontwikkeling van het sportpark heeft volgens Holtmaat het hele dorp een enorme ‘boost’ gegeven. Zo zijn er nu ook nieuwe sporten mogelijk in Luttenberg zoals badminton, peutergymnastiek, jazzgymnastiek en zaalvoetbal. “We hebben beweging gecreëerd in het dorp en dat is geweldig goed geweest. Het leeft hier enorm. Voorheen werd er bijvoorbeeld altijd gehandbald in Haarle. Nu moet je niet gek opkijken als er 400 of 500 mensen op de tribune zitten op naar SDOL handbal te kijken. Het hele dorp loopt uit. Bovendien is de kantine geen zuipkeet maar een soort ontmoetingsplek voor jong en oud. Dit is enorm goed voor het dorp. Het zorgt voor saamhorigheid en dat is goed voor de leefbaarheid. Het legt de gemeenschap geen windeieren. Mensen worden weer vrijwilliger en dat is belangrijk, anders bloeden dorpen dood. Nu blijft Luttenberg leefbaar en vitaal.”

Combinatie

Het werk bij Go Ahead Eagles neemt ongeveer acht tot tien uur in de week in beslag. ‘Geen probleem’ volgens Holtmaat. “Ik kan het combineren met mijn werk bij ROC Aventus. Aangezien ik daar een bestuurlijke functie heb, kan ik mijn eigen agenda indelen. Dat is het voordeel.

Trainerswissel

Sinds dit seizoen staat er in Deventer een nieuwe trainer voor de groep, namelijk Joop Gall. Gall vervangt de naar De Graafschap vertrokken Andries Ulderink (oud-trainer van onder meer Rohda Raalte). “Andries kreeg een aanbod bij zijn geliefde club De Graafschap dus die konden wij niet tegenhouden. Gall is een prima trainer voor onze Engelse stijl. Hij wil hard werken. ‘Niet lullen maat poetsen’. Bovendien kent hij de klappen van de zweep en kan hij jongens beter maken. Onze eerste indruk is positief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.