met marimba de zomer uit

André van Vliet (orgel) en Hendrie Westra (marimba) geven op zaterdag 10 september vanaf 20.00 uur een concert met als thema “Met Marimba de zomer uit” in de Willem Hendrik Zwart Hal, Grensweg 17 in Lemelerveld.

Er zullen de volgende werken worden gespeeld; Fantasie over ‘Op bergen en in dalen’ van H. Hoeve, Le Basque van M. Marais, Largo van M.C. Festing, Sonate nr. 1 van C.M. von Weber, Nocturne van Fr. Chopin, Marsch van W. Schootemeijer, Summertime van G. Gerswin, Koraalfinale van Westra/van Vliet, etcetera. André van Vliet zal een paar orgel-solo’s ten gehore brengen zoals: Sinfonia uit Cantate 35 van J.S. Bach en Suite van D. Bédard.

André van Vliet werd geboren op 18 augustus 1969 in Benschop. Reeds op zeer jonge leeftijd werd hij getrokken door het orgel. Zo begeleidde hij op 9-jarige leeftijd de kerkdiensten in zijn woonplaats. Zijn eerste orgel onderricht ontving hij van Gijsbert Lekkerkerker. Enkele jaren later vervolgde hij zijn studie bij de bekende organist Herman van Vliet. Na deze periode studeerde hij aan het Utrechts Conservatorium bij o.a. Nico van den Hooven, Jan Welmers en Jan Raas. Deze studie rondde hij met succes af door middel van een orgelconcert in de Pieterskerk te Utrecht.

Al tijdens zijn studie breidden zijn muzikale activiteiten zich uit en gaf hij concerten met koren of als solist. Deze concerten voerden hem door het gehele land en tot ver daarbuiten. Zo waren er tournees naar o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Roemenië, Canada en Amerika. Vanaf 1988 heeft André de muzikale leiding over een aantal koren. Zo is hij momenteel dirigent van C.R.M. “Sola Fide” uit Schoonhoven, Chr. Jeugdkoor “Deum Fidentes” uit Polsbroek en twee gemende koren uit Gouda en Nieuwpoort. Ook als pianist geniet André steeds grotere bekendheid. Vele malen heeft hij in de eerste plaats als organist, maar ook als dirigent en pianist zijn medewerking verleend aan radio-, t.v.- en CD opnamen. André is als organist verbonden aan de N.H. kerk te Polsbroek.

Hendrie Westra is zijn slagwerkopleiding begonnen bij slagwerkdocent Johan Faber aan de Muziekschool. Daarna heeft hij gestudeerd aan de Conservatoria in Leeuwarden en Groningen, waar hij zijn diploma’s Docerend Musicus Klassiek Slagwerk en het diploma Uitvoerend Musicus Klassiek Slagwerk heeft behaald. Ook heeft hij zijn diploma Algemene Muzikale Vorming behaald aan het Landelijk Centrum voor Muziekonderwijs te Amersfoort.

Met de marimba werkt hij mee aan concerten, kerkdiensten, kooruitvoeringen in Nederland, België en Luxemburg. Hendrie is te beluisteren op verschillende CD’s welke hij samen heeft gemaakt met organist Harry Hamer, en is regelmatig te zien op de TV bij het programma ‘Nederland Zingt’ van de Evangelische Omroep. Verder is Hendrie werkzaam als slagwerkdocent aan de Streekmuziekschool NO Friesland te Dokkum en bij verschillende muziekverenigingen om slagwerklessen en instructie te geven.

De marimba is voor veel mensen een onbekend instrument. De marimba is een melodisch slagwerkinstrument en heeft houten klankstaven, die worden bespeeld door 2, 3 of 4 wollige stokken. Onder deze houten klankstaven hangen resonatoren, die de klank versterken. De marimba heeft een warme klank, en leent zich behalve als solo-instrument, ook heel goed om met andere instrumenten samen te spelen. De marimba is van oorsprong een Afrikaans instrument, en is door de slavenhandel in Amerika terechtgekomen. Deze is in Amerika ontwikkeld tot het huidige instrument.

Je dient voor deze avond wel te reserveren via 0572-371838 (Huetink) of via 038-4224079 (Boks). De entreeprijs bedraagt 12,00 euro inclusief koffie en een drankje met een hapje. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.