met die tolle leute naar westendorf

“Ik kreeg laatst nog een telefoontje van een kennis. ‘Ik wil me nergens mee bemoeien’, zei ie, ‘maar moet jullie bandnaam niet Die Tollen Leute zijn?’ En verdorie, hij had nog gelijk ook!” Eelco Koenjer lacht een beetje beschaamd. Die Duitse naamvallen blijven lastig. Maar desondanks redt ie zich prima als zanger van Die Tolle Leute. En ach, een enkel taalfoutje, al dan niet bewust, past ook bij de schlagerparodie-act die hij samen met zijn maten Sander Booijink (bas) en Erik Langenbach (gitaar) vormt. De laatste drie jaar hebben de heren flink naam gemaakt in het Nederlandse en Duitse feestcircuit. “Die nepgrijnzen die je altijd bij die Duitse schlageracts ziet, houden we inmiddels moeiteloos twee uur vol!”

Binnen de context van Die Tolle Leute heet Eelco overigens Wolfgang, gaat Sander door het leven als Lothar en heet Erik Heinrich. Geheel in stijl eindigt het adres van de site van de heren niet op punt nl, maar op punt de: staging2.tolleleute.de. Het drietal heeft in de loop der jaren furore gemaakt in meerdere feestbands zoals DeLuxe, The Wonders en Hoezo. Daarnaast maken de heren ook deel uit van het SintShowPaleis. “Ik heb een eigen boekingsbureau en een drietal jaren geleden had ik een Duits feestbandje nodig”, vertelt Eelco over het begin van de band. “Maar het bleek nog aardig lastig om wat te vinden. Daarop heb ik Sander gebeld. ‘Sander, jij en ik gaan een Duits bandje beginnen.’ Voordat we het goed en wel beseften hadden we Erik ook zo gek gekregen. En zo is het begonnen” De muziek? Vaak Duitse vertalingen van bekende Nederlandse hits, maar, zo stellen de heren: “Wat veel mensen vaak niet eens weten, is dat we originelen spelen. Veel melodieën van Nederlandstalige hits, zijn afkomstig uit Duitsland.”

De heren hebben hun concept inmiddels tot ver over de grenzen op het podium gebracht. “De mensen in Duitsland en Oostenrijk vinden het geen enkel probleem dat we soms een beetje de draak steken met de Duitse clichés. Die schudden hun hoofd en denken: ‘Ach, die Holländer!’”Eelco: “Soms hebben ze niet eens in de gaten dat we uit Nederland komen. Laatst werd ik aangesproken door een kerel in vlekkeloos Duits. Dat ie onze act zo mooi vond. Ik probeerde hem in mijn beste Duits te woord te staan. En toen kreeg ie het pas in de gaten. Het was een Twent. ‘Ach, julle sprekt gewoon Nederlands’.”

Voor de heren betekent een avondje Die Tolle Leute vooral een avondje uit. “We zijn goede vrienden van elkaar. En ach, als je toch gaat stappen en een paar biertjes drinkt, kun je er net zo goed ook wat muziek bij maken.” Bijkomend voordeel is dat de act weinig voorbereidingen vereist. De gitaar, de bas en de microfoons kunnen ter plekke zo worden ingeplugd. De rest van de muziek komt uit ‘een kastje’. “Ten opzichte van onze vroegere bandjes draait het bij Die Tolle Leute veel meer om het feestje. Muzikaal gezien zit er wat minder uitdaging aan, maar daartegenover staat dat we echt in een korte tijd moeten knallen. Of we nou een half uur spelen of twee keer vijftig minuten, we moeten het publiek in feeststemming brengen.” Daartoe beschikt het drietal over meerdere gimmicks. Zo kunnen de feestgangers ineens een bezoekje krijgen van Knut, de CO2 IJsbär (een ijsbeer die rook uitademt), Frau Monika en/of die Heimattänzer, een drietal bevallige jongedames dat zorgt voor achtergrondzang. En ook het publiek wordt niet ontzien. Voordat je het weet sta je op het podium een nummer te playbacken. “Grote ambities hebben we verder niet echt. Als wij en het publiek maar plezier hebben. Maar als we dan toch een ambitie moeten uitspreken: dat men als men in Nederland een Oktoberfest wil organiseren, niet meer om ons heen kan. En dat lukt ook al steeds beter. Dit najaar maken we deel uit van het vaste programma van een Oktoberfesttournee van Heineken.”

Plectrum

De optredens van Die Tolle Leute leveren prachtige anekdotes op. Zo kunnen de heren zich een optreden herinneren op een dorpsfeest in Lutjebroek. “Dat was twee jaar geleden, de maandagochtend na Stöppelhaene. We kwamen het dorp ’s ochtends ingereden. Het was een zaakje. Overal stonden kratten bier, buiten stonden overal bankstellen met dronken mensen. Op dat tijdstip al! De tent was afgeladen. Iedereen was verkleed. De een als Duitse Helga, de andere als Duitse soldaat. Toen we aan het spelen waren trok er een grote polonaise aan ons voorbij. En ineens schoot een plectrum uit Eriks hand en belandde in het decolleté van een dame. Ze keek de man achter haar aan, bedacht zich niks, trok zijn broek naar beneden en gaf hem een zet. Die vent vloog achterover.” Erik: “Ja, toen hebben we wel enkele regels tekst moeten overslaan omdat we krom van het lachen lagen, ha ha!”

Op reis met Die Tolle Leute

Die Tolle Leute organiseren in samenwerking met een aantal partners (waaronder TCR) een reis naar de opening van het skiseizoen in het Oostenrijkse Westendorf. De heren treden dan vijf keer op in de Karatbar. De bus vertrekt zondag 18 december om op donderdag 22 december weer terug te keren in Raalte. De reis is inclusief skipas (drie dagen) en vier overnachtingen op basis van half pension in een hotel. Meer informatie op staging2.winterxpres.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.