lto salland aan de slag met brandpreventie

Brandpreventie is een van de hoofdonderwerpen op de huiskamerbijeenkomsten van LTO Salland. Dit onderwerp is gekozen omdat er de laatste tijd veel aandacht is voor stallen en schuren die afbranden, met veel dode dieren ten gevolge. Daarnaast is er aandacht voor het bestemmingsplan buitengebied. LTO Salland bouwt voort op een traditie met de zogenaamde huiskamerbijeenkomst.

Er zijn de komende weken 18 kleinschalige bijeenkomsten in huiskamers, kantines, voor een deel zittend op strobalen of in buurthuizen. Direct contact met de leden is van groot belang. Voorafgaand aan de bijeenkomsten worden alle leden telefonisch uitgenodigd. `Je krijgt zo een goed beeld van wat er leeft onder de leden`, zegt voorzitter Gerrit Tuten. `Tevens wordt de belronde gebruikt om de problemen rond mestopslag te inventariseren. Met die info kunnen we werken aan oplossingen`.

Brandpreventie

Er is de laatste tijd veel te doen over stalbranden. Vooral als er dieren door sterven levert dat veel commotie op. Ook voor de agrarische ondernemer die dit overkomt, is de impact enorm. Vandaar dat brandpreventie prominent op de agenda van de huiskamerbijeenkomsten staat. Leden van LTO Salland, die ook bij de vrijwillige brandweer zijn, zullen uitleg geven over dit onderwerp. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal de impact van een brand indringend in beeld worden gebracht. Vervolgens wordt ingegaan op mogelijkheden tot brandpreventie.

Bestemmingsplan buitengebied

Het bestemmingsplan buitengebied gaat een volgende fase in. Op het voorontwerp zijn er al veel reacties binnengekomen. Die zijn allemaal verwerkt in het ontwerp bestemmingsplan buitengebied. Vanaf 16 september ligt dit ter inzage. In het bestemmingsplan wordt het oppervlak van het bouwblok ingetekend, evenals welke ruimtelijke mogelijkheden er zijn voor bedrijfsontwikkeling.

Het landschap kan beperkingen opleveren, evenals de archeologische verwachtingswaarde van het gebied. Verder zijn er verschillende voorschriften ten aanzien van de bouw van opstallen. Voor ondernemers dus van groot belang dat hun bedrijf goed is ingetekend. Erik Zandbelt, adviseur van de dienst ROM van Countus, zal aangeven waar agrarische ondernemers op moeten letten. Ook zal hij stilstaan bij de mogelijke procedures.

Actualiteiten

Naast deze onderwerpen is er tijd om de dagelijkse actualiteit te bespreken. Mestopslag is daarbij een van de onderwerpen, maar ook de problemen met inzaai van groenbemesters na de oogst van graan en mais. En uiteraard zijn de huiskamerbijeenkomsten een uitstekende gelegenheid om weer eens met collega boeren bij te kletsen. De huiskamerbijeenkomsten worden financieel mede mogelijk gemaakt door Rabobank Salland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.