lto er gerrit tuten er staat veel op het spel

“Een half jaar geleden hebben onze leden massaal gereageerd op de voorlopige bestemmingsplannen. Dat heeft circa 1.100 reacties opgeleverd. Die zijn, als het goed is, allemaal verwerkt. Alle betrokken agrariërs hebben daartoe bericht gehad. Maar daar zaten de aangepaste kaarten dus nog niet bij. Hoeveel reacties er nu nog gaan komen? Ik heb geen flauw idee, ik kan er geen slag naar slaan!”

Hoe dan ook is Gerrit tevreden over de samenwerking met de betrokken gemeenten. En hij laat zich, met enig voorbehoud, ook positief uit over de insteek van het bestemmingsplan. “Er ligt een redelijk agrarische basis onder het plan. De gemeenten hebben gekozen om agrarische ontwikkelingen de ruimte te geven. Maar dat moet wel met elkaar gebeuren. Dus niet alleen met de agrariërs, maar ook met de andere bewoners en gebruikers van het buitengebied.” Gerrit onderstreept nogmaals het belang van het nieuwe bestemmingsplan. “De inhoud is van essentieel belang voor de toekomst van het platteland. Het omvat vreselijk veel details, tot bouwhoogtes aan toe. En aangezien de Europese regelgeving voor de intensieve veeteelt in 2013 gaat veranderen, en dat gevolgen zal hebben voor de toekomstplannen van ontzettend veel betrokkenen, staat er ontzettend veel op het spel!”

De LTO start vanaf deze week met een achttiental huiskamergesprekken voor haar zevenhonderd Sallandse leden (dus in alle drie de betrokken gemeenten). Tijdens deze gesprekken is er ruimschoots aandacht voor de bestemmingsplannen. Een medewerker van Countus licht de gevolgen van de tekeningen toe en zal na afloop advies geven over de mogelijkheden om zienswijzen in te dienen. “Alle leden zijn al aangeschreven”, vertelt Gerrit. “Vanaf deze week wordt iedereen nog telefonisch benaderd. We verwachten een grote toeloop. Tijdens de vorige ronde hebben we deze gesprekken ook georganiseerd. Op sommige plekken was de opkomst honderd procent. Dus dat zegt wel wat over de impact van de bestemmingsplannen. De betrokken gemeenten zijn ook heel erg blij dat wij deze gesprekken organiseren. Voor hen is het lastig om zoveel avonden te organiseren waarbij je in relatief kleine groepen diep op de materie in gaat.”

Gerrit heeft ook nu in elk geval al enkele, voor de hand liggende, tips voor de betrokkenen. “Hoe zie jij de toekomst van je bedrijf en is dat mogelijk binnen de grenzen van het bestemmingsplan? Hoeveel bouwblokruimte denk je nodig te hebben in de komende jaren en ben je daarin voorzien? En let natuurlijk goed op je buurt. Wat gaan je buren doen? Hebben wijzigingen in je omgeving milieu- en bedrijfsgevolgen voor jou? Hoe zit het bijvoorbeeld met de plannen van die camping die naast je land gevestigd is? Wil die uitbreiden? En levert dat beperkingen op? Dat zijn zaken waar je enorm goed op moet letten!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.