lezing over archeologische vondsten

De bibliotheek in Raalte houdt op donderdagavond 13 oktober vanaf 19.30 uur een lezing over archeologische vondsten. De lezing vindt plaats in de theaterzaal, leden van de bibliotheek betalen 5 euro, niet-leden 7,50 euro.

‘Oer’, het woord heeft nog altijd een magische klank. Vroeger moet een van de kerkpaden naar de Plaskerk in Raalte de Oerweg hebben geheten. De herinnering is er nog. De weg van Okkenbroek over Lettele naar Schalkhaar heet nog altijd de Oerdijk. Een stoere naam: oer en dijk. Op veel plekken in Salland moet vroeger oer in de grond gezeten hebben. Oer, de vanzelfsprekende afkorting van ijzeroer.

Heeten

In 1994 deden archeologen in Heeten een bijzondere ontdekking. Tijdens de bouw van een woonwijk werden sporen gevonden van een dorp uit de Laat Romeinse tijd. Rondom het dorp lagen resten van ijzerovens. Dat moeten er zoveel geweest zijn dat er sprake was van bijna industriële productie van ijzer. De leider van het dorp moet dan ook een belangrijk man geweest zijn. Niet alleen kon hij zijn woonplaats omgeven met een flinke omheining maar de vondsten wezen op een luxe levensstijl.

Raalte

Het ijzeroer in Salland is verdwenen. Niet alles trouwens! In de Plaskerk in Raalte zijn in de opgaande muren ijzeroerblokken verwerkt. Er is een theorie dat een voorloper van de huidige Plaskerk helemaal van ijzeroer is geweest. IJzeroer als bouwmateriaal. Op het eerste gezicht een vreemde gedachte. Een tijd geleden kwamen wij erachter dat de muren van de kerk in Hellendoorn helemaal van oer zijn. Het ligt eigenlijk wel voor de hand. In die tijd moet het oer voor het oprapen zijn geweest. Bakstenen moesten per kar vanaf de IJssel aangevoerd worden. Zandsteen moest van nog verder weg komen, uit Gildehaus of Bentheim. Laten we de vraag omdraaien: Waarom is er niet veel meer met ijzeroer gebouwd? Wie kent een boerderij van ijzeroer. Voor zover ons bekend is het oer alleen af en toe als fundering gebruikt.

IJzer

IJzer is iets waar men zich behoorlijk in kan verdiepen en waar een heel ingewikkeld verhaal over verteld kan worden. Jan Weertz kan u uitstekend enthousiast maken om je in dit onderwerp te verdiepen. Het verhaal van deze lezing beperkt zich echter tot ijzer in het algemeen en het voorkomen ervan in de natuur rondom ons in Nederland en bijvoorbeeld in Heeten. Het laat zien dat het leuk is om steeds weer iets nieuws op dat gebied te ontdekken. Je hoeft er niet altijd voor naar een groeve te gaan en meestal heb je ook geen gereedschap nodig om eraan te komen. Speuren naar ijzer is vaak een kwestie van goed om je heen kijken. Dit verhaal is vooral bedoeld om anderen te besmetten met het ‘ijzervirus’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.