jonge hond en ervaren rot

Wie kent ze niet? De adviesbureaus die ondernemers graag willen helpen, maar waarbij je achteraf het idee hebt dat ze je alleen van het geld af hebben geholpen. De Vries & Smit Organisatieadviseurs stelt dat het ook anders kan. Haar succesformule is even simpel als doeltreffend: sta niet alleen naast de ondernemer, maar betrek de hele organisatie bij het proces. ‘De medewerkers hebben vaak de beste ideeën, dus wij geven het bedrijf handvatten om de muur tussen management en werkvloer te slechten.’

De Vries & Smit Organisatieadviseurs is een nieuwe naam in de regio en de eigenaren zijn Jeroen de Vries en Joop Smit. De Vries heeft net zijn studie master of business & ICT achter de rug, maar heeft al wel werkervaring als controller en ICT-deskundige. Naast hem staat Joop Smit die velen zullen kennen als één van de mannen achter het succes van KroeseWevers. ‘Tien jaar geleden ben ik er om gezondheidsredenen uitgestapt, maar ik ben weer opgekrabbeld. Naast het vervullen van enkele commissariaten vind ik het bijzonder leuk om een klankbord voor ondernemers in het MKB te zijn.’

De ‘jonge hond’ en de ‘ervaren rot’ kwamen elkaar tegen bij Roelofsen in Raalte waar De Vries destijds werkzaam was en waar Smit was gevraagd voor een adviesklus. Er ontstond een persoonlijke klik en de twee vullen elkaar qua kennis en ervaring prima aan. Met de nieuwe onderneming richten ze zich in principe op het midden- en kleinbedrijf (tot ruim honderd personeelsleden). Hun drijfveer: betrokkenheid bij het regionale ondernemersklimaat. ‘We zijn geen snelle jongens die allerlei dure rapporten schrijven. We komen niet alleen met duidelijke aanbevelingen en verbeterpunten, maar helpen de ondernemer ook om deze in de praktijk door te voeren.’

Cultuuromslag

Hun werkwijze is zeker voor deze regio bijzonder. Het kantoor baseert zich op de uitgangspunten van lean management, maar ze heeft daar een geheel eigen draai aan gegeven. In een periode van ongeveer vijftien weken worden bedrijven geleid naar het moment dat vaak wordt omschreven als een cultuuromslag. Er komen geen algemene cursussen aan te pas, maar gerichte interne workshops, per bedrijf wordt maatwerk geleverd.

‘We beginnen met een kleine groep mensen, vaak het managementteam. Zij mogen aangeven waar de organisatie over drie jaar zou moeten staan. Het antwoord leidt tot een visie. Soms is die er al wel, maar is ze niet meer up-to-date of moet worden bijgesteld. Het is belangrijk om de visie meetbaar te maken via bepaalde prestatie-indicatoren. Vervolgens is het tijd om de rest van de organisatie bij het verbeterproces te betrekken. Iedereen, ongeacht hun functie, wordt gevraagd om medewerking te verlenen. Tenslotte bezitten zij de kennis om de organisatie te verbeteren. Onze taak is om het proces te begeleiden.’

De route naar lean management eindigt met een evaluatie van de gemeten resultaten. Een veranderteam, waarin alle geledingen van het bedrijf zijn vertegenwoordigd, moet er voor waken dat de verbeterpunten ook worden doorgevoerd. ‘Het is namelijk heel gemakkelijk om terug te vallen in oude gewoontes. Eventueel kunnen we aparte afspraken maken voor de nazorg.’

Hoewel ze net zijn gestart met De Vries & Smit Organisatieadviseurs kunnen de twee grondleggers al wel bogen op referenties bij erkende bedrijven zoals Nijboer Interieur & Design in Mariënheem, de MSG-Groep en Groothandel Olaf Nijenkamp in Raalte. ‘Dat zijn pilots geweest om onze werkwijze te testen en het heeft voor hen zichtbaar resultaat opgeleverd. Bovendien moet je minimaal drie referenties kunnen presenteren om als erkend adviesbureau te boek te mogen staan. Het mes snijdt voor ons dus aan twee kanten.’

De Vries & Smit Organisatieadviseurs

Mettingenlaan 12

8102 ER Raalte

T: 06 – 13 69 60 90

E: info@vnsadvies.nl

I: staging2.vnsadvies.nl

Aantrekkelijke subsidie

De Vries & Smit Organisatieadviseurs brengt een vast tarief in rekening. Hoewel de heren zeker niet duur zijn, is het vanaf 3 oktober extra aantrekkelijk om ze in te schakelen. De overheid heeft namelijk besloten om de kosten van externe bedrijfsadviseurs met aandacht voor procesverbetering tot max. 75% te vergoeden. Deze subsidie is tot het eind van 2012 aan te vragen. Meer informatie is in te winnen bij De Vries & Smit Organisatieadviseurs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.