Home / archiefcentraal / inspirerende avond over levenskunst

inspirerende avond over levenskunst

Levenskunst, of de kunst van het leven. Donderdagavond lieten in het Hoftheater ruim veertig senioren zich door dat thema inspireren door Liebje Hoekendijk met als thema ‘Levenskunst’. Levenskunst van ouderen is onmisbaar voor iedereen die bezig is oud te worden, maar ook voor kinderen van oude mensen, verzorgers en vrijwilligers. De avond kwam tot stand in samenwerking tussen Landstede Welzijn, Zorggroep Raalte, Gemeente Raalte en de bibliotheek.

Liebje Hoekendijk was als spreker uitgenodigd. Zij heeft over dit thema geschreven in haar boek “De glans van grijs”. Met een kritische blik en humor besprak Liebje Hoekendijk het thema “Levenkunst”, puttend uit de vele ervaringen van ouderen zelf. Thema’s als herinneringen en zingeving, feest, maar ook vraagstukken als afhankelijkheid van hulp, depressie en overlijden bracht ze in haar verhaal naar voren. Hoe is bijvoorbeeld het wonen in een verpleeghuis dragelijk te maken?

Op een inspirerende wijze nam ze haar publiek mee in haar ervaringen en kijk op dit thema. Ze gaf duiding aan het verschil in generaties, maar ook het begrip eenzaamheid. Mensen kunnen regelmatig bezoek krijgen, maar toch eenzaam zijn. ‘Dat heeft dan meer te maken met zingeving. Maar als je ouder wordt, dan krijg je in je leven er ook dingen bij. Ouderen zijn meer gericht op de mogelijkheden die ze hebben in plaats van hun angsten. Het kunnen genieten van de kleine dingen maakt je leven zoveel rijker. Voor ouderen is het glas daarom vaak ook halfvol. En er wordt zelfs nog bijgeschonken!’, aldus Liebje Hoekendijk.

Na de bevlogen inleiding ging het aanwezige publiek met elkaar aan de slag met een aantal stellingen, zoals ‘Er is geen wereldreis nodig om je horizon te verbreden’ en ‘Wat heeft u nodig om vitaal en gelukkig te leven?’. Gespreksleider wethouder Roger de Groot vatte aan het einde van de avond de discussies samen.

De uitkomsten van de discussies zijn vanaf dinsdag 6 september te zien in de bibliotheek in Raalte. Op twee grote prikborden zijn de kaarten te zien met daarop alle meningen van de aanwezigen over de verschillende stellingen. Bezoekers van de bibliotheek kunnen hier zelf ook hun mening aan toevoegen.

Meer over Liebje Hoekendijk kun je vinden op www.liebjehoekendijk.nl

Lees ook

N35 tussen Nijverdal en Wierden vrijdagnacht afgesloten

REGIO – In verband met onderhoudswerkzaamheden is de N35 tussen Nijverdal en Wierden op vrijdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.