groene container wordt gratis grijze duurder

De inzameling van GFT-afval in de gemeente Raalte wordt vanaf 2012 gratis. De gemeente wil op die manier het scheiden van afval bij burgers stimuleren. Volgens wethouder De Groot belandt er momenteel nog veel GFT-afval in de grijze container. Om de hoeveelheid aangeboden restafval (grijze container) te verminderen, wordt die inzameling juist duurder.

Het basistarief voor de afvalinzameling gaat in 2012 omhoog, van 50 euro naar 60 euro. Daarmee zit Raalte overigens nog ruim onder het geadviseerde tarief van ruim 97 euro. De kosten voor het legen van de grijze container gaan ook omhoog: Het legen van een grijze container met een inhoud van 240 liter gaat 9,21 euro kosten (nu 7,92 euro). De container met 140 liter inhoud legen, wordt 0,72 euro per keer duurder (van 4,91 euro in 2011 naar 5,63 euro in 2012).

Naast het gratis maken van de GFT-inzameling, gaat de gemeente ook weer in het buitengebied groene containers ophalen. “Er komen steeds meer woningen en minder boeren bedrijven,” stelt De Groot.

In het gebied in Heino waar een proef wordt gedaan met gescheiden afvalinzameling, wordt vanaf 2012 de groene container vaker opgehaald. Nu wordt de groene container in Kiezebosch nog eens per drie weken geleegd, dat wordt vanaf 1 januari eens per twee weken. Dit komt omdat de groencontainers vaak gaan stinken en de containers regelmatig vol zitten.

Wat betreft de proef met afvalinzameling in Kiezebosch: Eind dit jaar worden de eerste resultaten van de pilot verwacht. Volgens de gemeente zijn de reacties van deelnemers aan het project over het algemeen positief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.