groen duurzaam en leuk allemaal onzin

Deventer is het groenste dorp van Europa. Hoonhorst is het meest duurzame dorps van Overijssel. Broekland is net niet het gezelligste dorp van de provincie. En een of ander koor uit Zwolle heeft het Overijssels volkslied het best vertolk.

Hebben we een Overijssels volkslied dan? Ja, maar dat weet bijna niemand en daarom deden er ook niet zoveel mensen aan mee. De provincie had deelname nog een paar keer verlengd en vermoedelijk hebben ze achter de schermen ook nog wel een paar zangclubjes gevraagd iets in te leveren, want anders zou het een fiasco worden.

Een dikke 55.000 stemmen zijn er uitgebracht op wie het leukste dorp van de provincie heeft. Een tegenvaller, zouden we denken, in relatie tot het fanatisme dat we ervaren hebben vanuit Broekland om op het Raalter kerkdorp te stemmen. Maar wat er meer van is: wat maakt Broekland zo leuk dat het in de finale van de provincie staat? ’t Is een leuk dorp. Met kerk en café. Met een aantal leuke dorpsfeesten. En meer van die dingen die ze in – pak ‘m beet – Witharen, Averlo, Nieuw Heeten, en moeten we nog even doorgaan ook hebben.

Dat het dorp desondanks tot de finale is doorgedrongen: prachtig. Dat Hoonhorst smakken geld heeft binnengehaald als duurzaam dorp? Geweldig. Maar laten we het wel in proportie zien. Je wint niet wat je wint, je wint een prijs voor mobiliseren. Wie krijgt het voor elkaar de meeste stemmen te werven.

Deventer is afgelopen week uitgeroepen tot de grootste onzin van allemaal. De groenste stad van heel Europa. Een dag later vraagt Groen Links of de gemeente wil stoppen met het gebruik van Round Up. Round Up is puur gif. Van het bedrijf Monsanto, dat clubje dat ook gemodificeerd maïs in Raalte op een proefveldje wilde neerzetten. Raalte vond dat prima. Maar het proefveld bleek in Dalfsen te staan en daarom ging het allemaal niet door.

Round Up mag natuur- vriendelijk heten omdat het gif is dat snel afbreekt en daarom niet zo heel erg veel milieubelasting met zich meebrengt. Snel afbrekend gif is dus geen gif? En als je dat als gemeente gebruikt om ‘onkruid’ van de straat te weren, ben je dan nog steeds de groenste gemeente van heel Europa?

De wedstrijd van de groenste gemeente zegt: “Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat groen bijdraagt aan de gezondheid. Lekker bewegen in een groene omgeving is goed voor lichaam en geest. Het voorkomt overgewicht. Groen zorgt ook voor de afname van fijn stof en dat is vooral voor mensen met problemen met de luchtwegen van belang. Wethouder Margriet de Jager: “Investeren in groen loont. Daarom is Groen, Gezondheid en Bewegen als drie-eenheid in ons beleid verankerd in samenhang met Schoon, Heel en Veilig. In juli hebben we de jury laten zien hoe we dit op sobere en efficiënte wijze handen en voeten geven. Ik ben er enorm trots op dat de jury dit heeft weten te waarderen.”

Ja, laten we er nog maar een beetje Round Up opgooien. Goed voor de luchtwegen. Onzin toch die wedstrijdjes?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.