gewoon carolien puber vertrouwen

Een prachtige jonge meid van 13 jaar heb ik al mogen leren kennen. Zoals bij vele hoogsensitieve mensen zijn haar eigen gevoelens moeilijk aan te voelen en te verwerken, is ‘nee zeggen’ moeilijk en heeft ze heel veel drukte in het hoofd. Deze meid kan heel goed leren en sport op een steeds hoger niveau; de verantwoordelijkheden en verwachtingen stapelen zich steeds meer op.

Ze voelt enorm ‘vol’, kan zelfs moeilijk eten, is weer vaker ‘kort aan de kont’ en heel moe. Haar ouders maken zich zorgen om haar, ook omdat ze moeilijk over zichzelf kan praten. Tussen haar en mij is er een soort van samenspel; ik maak de jongedame bewust van haar gedachten en gevoelens van de afgelopen tijd, ze maakt met mijn hulp duidelijke keuzes in wat ze wil en ze kan loslaten wat ze niet meer nodig heeft.

Zo loopt ze langzaam ‘leeg; de leegte die heerlijk vol, blij en fijn voelt. Deze jonge meid heeft volledig vertrouwen en ik ervaar het als zeer bijzonder dat ik haar zo mag leren kennen. Vader en moeder die aanwezig zijn, leren hun dochter ook op deze intense manier kennen. Terwijl de jonge meid bij de afronding overeind zit, denkt de jongedame ineens; ’ik ben benieuwd wat papa en mama nu van mij denken’. Ik begin te lachen, plaag haar een beetje. Ja, dat hoort bij een meisje van deze leeftijd. Ik geef de onbewuste vraag door aan haar ouders.

Haar ontwikkeling gaat snel. Ze leert haar eigen emoties verstaan en steeds duidelijker verwoorden naar anderen. Als anderen over haar grens gaan, vindt ze creatieve oplossingen. Wat een wijze jongeren hebben we toch, een belofte voor de toekomst! Hoe is het met jullie jongeren? En wat doe jij als je grens niet gehoord wordt? Meer informatie op staging2.carolienjonkman.nl, e-mail:info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.