een paard heeft ook recht op zijn oude dag

“Mijn eerste kennismaking met paarden was in een manege in Wierden. Gehandicapten konden daar paardrijden en ik hielp daar mee. Ik wist niet of ik nou bang was voor paarden, of nieuwsgierig.” Jaren later weet Rika Lassche (63) zeker dat ze niet bang is voor paarden. Samen met haar man Appie runt ze sinds 1997 Stichting ’t Olde Manegepeerd in Dalmsholte, waar ze uitgewerkte manegepaarden onderhouden.

“Pablo was ons eerste paard. Jarenlang heeft hij op een manege gewerkt en op een gegeven moment was hij daar te oud voor. Mijn man en ik hadden een boerderij in Dalmsholte gekocht, daar vingen we Pablo op.” Daardoor vroeg Rika zich af wat er met andere oude manegepaarden zou gebeuren. Zij kwam er achter dat die paarden in de meeste gevallen naar de slacht gaan. “Toen is het balletje gaan rollen. We gingen meer paarden opvangen. Op een gegeven moment hadden we zoveel paarden dat we ruimte te kort kwamen. Er kwam een onderkomen bij. Inmiddels lopen hier 44 uitgewerkte manegepaarden rond.”

Bij ’t Olde Manegepeerd kunnen paarden ook echt van hun pensioen genieten. Ze staan gezellig met andere paarden in de wei, krijgen iedere dag goed te eten, worden verzorgd en ook hun stallen zien er keurig uit. Rika en Appie vinden het belangrijk dat het voor manegehouders vanzelfsprekend wordt om uitgewerkte paarden van een pensioen te voorzien. “Het is niet netjes dat veel manegehouders een paard afdanken dat hen jarenlang plezier heeft gegeven. Een paard heeft ook recht op zijn oude dag.”

Hoewel de paarden heerlijk kunnen rusten in hun resort in Dalmsholte is het voor Rika en Appie flink aanpoten. “Op vakantie gaan is er niet bij. Dat kan gewoon niet met de zorg voor zo veel paarden. De zondag proberen mijn man en ik wel als vrije dag aan te houden. Dan zetten we de paarden op stal en gaan een dagje weg.” Naast het feit dat de familie Lassche niet zomaar 44 paarden thuis kan achterlaten om een paar dagen weg te gaan, kost een vakantie ook erg veel geld. “En dat geld hebben we hard nodig om de stichting levende te houden.”

Het geld stroomt helaas niet met bakken binnen bij de ’t Olde Manegepeerd. De stichting is vooral afhankelijk van donaties en giften. Daarnaast wordt iedere laatste zondag van de maand een kijk- en doedag gehouden bij de boerderij. “We houden de kijk- en doedagen nu zo’n anderhalf jaar en het is echt een succes. Iedere maand zie ik weer nieuwe gezichten.” Op een kijk- en doedag is er een rommel- en boekenmarkt en kunnen de bezoekers kennis maken met de paarden. “De paarden mogen zelfs gevoerd en geborsteld worden. Dat wordt altijd zeer gewaardeerd.” Alle opbrengsten van deze kijk- en doedag gaan naar de stichting.

’t Olde Manegepeerd is te vinden aan de Beukenlaan 2 in Dalmsholte (tussen Lemelerveld en Ommen). Kijk voor meer informatie op staging2.manegepeerd.nl. Als je donateur wilt worden van ’t Olde Manegepeerd of een bijdrage wilt leveren kun je mailen naar Rika en Appie Lassche via info@manegepeerd.nl.

Toekomst

“Het liefst run ik de stichting nog jarenlang”, vertelt Rika. “Maar ik word ook een dagje ouder en moet wel na gaan denken over de toekomst. Tegen de tijd dat ik met pensioen ga, hoop ik bereikt te hebben dat manegehouders mee willen werken aan een spaarpot voor paarden, het paardenpensioen. Wij willen manegehouders een certificaat aan kunnen bieden waarop staat dat zij meehelpen aan de zorg voor uitgewerkte manegepaarden. Die kunnen zij dan zo ophangen dat bezoekers het goed kunnen zien. En dan hopen dat er steeds meer maneges dat voorbeeld zullen volgen. Op die manier kunnen alle uitgewerkte paarden van een welverdiend pensioen genieten.”

Vrijwilligers

Rika en Appie krijgen veel hulp van vrijwilligers die één of meerdere dagdelen per week komen helpen met de paarden. Hoewel de vrijwilligers hun beste beentje voor zetten, is er een tekort aan onbetaalde arbeidskrachten. “We hebben hier zo veel werk te doen. Met de acht vrijwilligers die hier op het moment helpen, lukt dat gewoon niet. Daarom hoop ik dat er mensen uit Salland of het Vechtdal zijn die hier één of meerdere dagen of dagdelen per week kunnen werken.” De werkzaamheden bij ’t Olde Manegepeerd variëren van het schoonmaken van de stallen, tot schilderklusjes en helpen bij de kijk- en doedag. Ook het bestuur van de stichting heeft vrijwilligers nodig. “Mijn man neemt nu noodgedwongen de taak van secretaris op zich. Maar eigenlijk moet daar gewoon iemand opzitten die meer verstand van zaken heeft.

Daarnaast hebben we ook een penningmeester nodig. Op dit moment staat ons bestuur heel zwak.” Hoge eisen stelt Rika niet aan eventuele vrijwilligers. “Je hoeft niet veel van paarden te weten, als je maar gemotiveerd te werk gaat en mee kunt denken met de stichting. Een functie in het bestuur is bijvoorbeeld ook weggelegd voor een stagiair.” Hoewel ’t Olde Manegepeerd geen zorgboerderij is kunnen mensen met een beperking hier ook werken. “Zij kunnen zichzelf ontwikkelen en wij krijgen wat extra hulp.”

Door Esperanza Claasen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.