Home / archiefcentraal / de snelheid van glasvezel zonder glasvezel

de snelheid van glasvezel zonder glasvezel

ICT-bedrijven hebben steeds vaker eigen datacentra. Vooral als ondernemer (ook als particulier, maar dat is financieel nog minder aantrekkelijk) kun je je daar heel goed bij aansluiten. Met het koper dat al in de grond ligt leg je een verbinding met je ICT-bedrijf. Daar hebben ze het datacentrum op glasvezel, dus heb je de snelheid ervan al bijna in huis. Slimme programmatuur zorgt er zelfs voor dat je de snelheid van glasvezel tot ín je bedrijf krijgt. Citrix is een voorbeeld daarvan.

Citrix

Citrix is programmatuur waarmee je ICT-bedrijf glasvezelsnelheid kan leveren op je huidige ADSL-lijn. Het werkt slim en eenvoudig. Jouw computerbedrijf heeft een datacenter met glasvezelsnelheid. Van die snelheid gaat niets verloren omdat vanaf de pc in een bedrijf de MB’s niet over de lijn gepompt worden, maar alleen je aanslagen op het toetsenbord. Dat is heen. Terug wordt een soort van video gestuurd die je veranderingen op je beeldscherm aansturen. Daar waar regulier je eigen pc de vertaalslag van toetsenbord en effect ervan (het rekenwerk) op je beeldscherm allemaal zelf moet verwerken, doet dat in het Citrix-geval de server van je leverancier. En omdat die razendsnel is, heb je dus met je huidige ADSL-lijntje ineens glasvezelsnelheid. Kosten: 50 euro per werkplek. En je kunt meteen met een Thin Client werken. Eén pc op kantoor die op internet zit, per pc knoop je daar tien thin clients aan vast. Dat zijn cd-hoes-grote kastjes die met een kabeltje aan de hoofd-pc zit. Het levert naast de glasvezelsnelheid dus ook andere grote voordelen op. Zo kosten die thin clients 200 euro per stuk, levert dat honderd euro stroomreductie per werkplek per jaar op en hoef je als bedrijf niet meer bang te zijn voor crashes van harde schijven terwijl je voortdurend de laatste programmatuur en applicaties bezit (op die server van je ICT-leverancier).

Glasvezel is dus helemaal niet de goedkoopste oplossing voor snel, sneller, snelst internet. En dan heeft Citrix nog niet eens als enige een betere oplossing. KPN ontsluit op dit moment VDSL. Dat is eigenlijk gewoon ADSL, maar dan met een programmeerkastje aan het begin van de koperdaad die overal in de grond ligt, waardoor je 100mb in plaats van een stuk of tien rond kunt pompen. VDSL staat in de kinderschoenen. KPN heeft het hier en daar al in werking.

Deze twee technieken kan ieder bedrijf en iedere particulier nu al aanschaffen. Providers in de regio leveren het. Iedereen die het wil, kan dus nu al zijn glasvezelsnelheid halen. Er lijkt derhalve ook geen enkele reden de aanleg van glasvezel politiek en gemeentelijk financieel te ondersteunen.

Veilige verkooptechniek

Reggefiber is de glasvezel-leverancier. Het Rijssense bedrijf houdt er een veilige verkoopstrategie op na. Ze komen de glasvezel in de grond graven als er vooraf voldoende deelnemers zijn. Om particulieren over de streep te trekken biedt het bedrijf beelden aan die anderen niet hebben. Daarmee wordt wel of niet meedoen, niet alleen een besluit op basis van ‘hebben we het nodig?’ maar ook een van ‘willen we die extraatjes graag hebben?’ In de openbare discussie gaat het echter steeds over die snelheid. Maar die is op andere manieren heel goed haalbaar. Blijven de extraatjes – als tv-uitzendingen die anderen niet hebben – over die Reggefiber aanbiedt. Feitelijk moet de discussie dus daar over gaan: willen we glasvezel in huis of bedrijf vanwege die extraatjes? Maar ja, op die vraag zullen de meesten ‘nee’ zeggen, dus gaat het over de snelheid van glasvezel. En is de kans groot dat overheden meebetalen vanwege het economische belang.

Lees ook

Luttenberg maakt zich op voor Dorpskwis

LUTTENBERG – In Luttenberg vindt op zaterdag 30 oktober een Dorpskwis plaats. Honderden dorpsgenoten, verenigd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.