de positieve flow van sdol

Met de officiële opening van het nieuwe kunstgrasveld bij sportcomplex De Achterberg in Luttenberg is SDOL helemaal klaar voor de toekomst. De Luttenbergse sportvereniging opende twee jaar geleden nog een volledig nieuw sportcomplex. “Toen hebben we gezegd voorlopig te zullen stoppen met grote uitgaven”, vertellen SDOL-voorzitter Gerben Holtmaat en Gerben Derks, voorzitter van de sponsorcommissie van de sportvereniging. “We wilden eerst in rustig vaarwater komen. Maar ja, toen stelde de gemeente Raalte ineens een kunstgrasveld ter beschikking.”

Een in allerijl geformeerde kunstgrascommissie heef deze zomer hard gewerkt om de aanleg van het kunstgras in goede banen te leiden. SDOL besloot meteen ook geld neer te leggen voor de aanleg van een klein trainingsveld (ook kunstgras, voor de handbal en de voetbal) en een pannaveldje. Tegelijkertijd werd ook het terras uitgebreid. Dat het kunstgrasveld ineens mogelijk werd, was een verrassing voor SDOL. “De gemeente stelde twee kunstgrasvelden ter beschikking aan de verenigingen. Broekland en Nieuw Heeten stonden als eerste op de lijst, maar het laatste dorp bedankte, in verband met de mogelijke grootschalige herstructurering van de voorzieningen in het dorp. Wij stonden derde en hadden gelukkig nog een potje met geld over om tegelijkertijd wat andere zaken aan te pakken. Maar zonder de inzet van alle vrijwilligers was dit niet mogelijk geweest.”

De komst van het kunstgrasveld was ook hoognodig, zo benadrukken Holtmaat en Derks. “Na de grootschalige vernieuwing van het sportcomplex hadden we nog maar twee grote velden en een trainingsveldje ter grootte van een half veld. Een maand nadat het seizoen begonnen was, zag dat veldje er al uit als één grote modderpoel. Als het slecht weer was konden we nergens naartoe. We hadden gewoon te weinig veldruimte. Maar van het kunstgrasveld kun we nu altijd gebruik maken, ook al is het nog zulk slecht weer.”

Het sportpark in Luttenberg ligt er nu pico bello bij. Alles is nieuw. De bruine, maar ook hippe kantine, vormt het stralend middelpunt. Bezoekende clubs kijken hun ogen uit. “Het zal niet de eerste keer zijn dat ze vragen hoe hoog het eerste van SDOL wel niet voetbalt? Eerste of tweede klasse? Maar niks is minder waar. We voetballen gewoon in de vijfde klasse, bijna in de kelder. Om dit alles te financieren hebben we ook enkele keuzes moeten maken. Zo is de contributie van SDOL verreweg het hoogst van de regio. Toen we het nieuwe complex wilden bouwen, hebben we de contributie met 40 procent verhoogd. Maar daarover heeft bijna niemand echt gemopperd. En geld voor dure trainers is er ook niet. Voorlopig zullen we nog wel geld te kort komen, maar dat is dan maar zo!”

Maar toch betalen de investeringen zich op andere wijze al uit. Holtmaat en Derks hebben het in die context over ‘de positieve flow van SDOL’. “Het vorige complex was echt verouderd. Het zag er niet meer uit. Het leidde tot negativiteit. Zo op het oog draaide de kantine misschien nog wel lekker, maar er zat een dalende lijn in de omzetcijfers. Dat kon niet langer zo door gaan. Alleen de voetbal maakte er nog gebruik van. De handbal zag je er niet. En moet je nu eens kijken. In de nieuwe kantine komt iedereen elkaar tegen. De ruimte heeft een ontmoetingsfunctie voor het hele dorp. De kwaliteit van onze voorzieningen heeft ook gezorgd voor een zekere trots bij de leden. Er is veel meer enthousiasme en positiviteit. De beleving is toegenomen. We hopen dat dat ook zijn weerslag zal hebben op de prestaties van het eerste. Die positiviteit, die merk je overal. Wat vroeger net nee was, is nu net ja. Iedereen is trots. Hoe vaak moest je het als SDOL-er vroeger wel niet horen van de clubs uit de regio. ‘Ach, dat SDOL, dat ziet er daar niet meer uit en ze kunnen er alleen maar zuipen. Nou houden we met elkaar nog steeds van een drankje, maar moet je eens kijken hoe het complex er nu bij ligt. Daar zijn heel wat andere verenigingen jaloers op!”

Voor een fotoverslag van afgelopen zondag kun je hier een kijkje nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.