de bree politiek loopt achter feiten aan

Hoe hebben we het in de eerste vijf maanden van 2011 gedaan? Dat is de inhoud van de ‘Najaarsnota’ die woensdag 21 september in de Provinciale Staten van Overijssel werd behandeld. Daarin stond de financiële afrekening over de periode 1 januari 2011 tot en met 24 mei 2011. Wat er in de tussenliggende vijf maanden is gebeurd is volslagen onduidelijk. Wat volgt is dan ook een onzinnige discussie die alleen maar geld, energie en tijd kost, het levert niets op.

Het is niet uit te leggen wat het nut is van het bespreken van dit soort hopeloos verouderde rapportages. Het opstellen van een verslag is natuurlijk zinvol en geeft in theorie de kans om bij te sturen. Op basis van deze rapportage is bijsturen alleen vrijwel onmogelijk. Er resteren slechts drie maanden (oktober, november en december) en in de tussentijd kan er al van alles zijn veranderd.

Dus spraken we afgelopen woensdag niet over de honderden miljoenen die de provincie uitgeeft maar over broodjes halal-vlees. In een motie riep de PVV op om het menu van het provinciehuis te ontdoen van ‘onverdoofd geslacht vlees’. De oplossing voor een niet bestaande probleem – dat vlees wordt namelijk niet verkocht – werd door de VVD gesteund.

Een meer inhoudelijk onderwerp: 250 miljoen euro voor een Energiefonds. Daaruit komen investeringen in nieuwe energiebronnen zoals biomassa, zon en aardwarmte. Dat voorstel was een oud initiatief van het CDA en de PvdA uit de vorige periode. Met leningen tegen zeer lage rente, garanties en participaties stimuleert de provincie initiatieven voor duurzame energie. In 2020 moet twintig procent van de totale energiebehoefte in de provincie ‘duurzaam’ zijn.

D66 en PvdA mikten hun pijlen op het verbeteren van het Energiefonds. De gedachte was om het rendement dat behaald wordt met dat fonds terug te laten in het fonds zelf. Helaas durfde de coalitiepartijen, en de PVV, dat niet aan. Er volgde wel een tweetal wijzigingen ten aanzien van het fonds, namelijk dat de rapportage vanuit het fonds aan moet sluiten bij andere rapportages en dat de salarissen voor de beheerders van het fonds niet te hoog mogen zijn. Nogal voor de hand liggend lijkt me. Hoewel, je weet maar nooit met een provincie die haar koers bijstelt op gegevens van vijf maanden geleden.

Tijs de Bree

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.